diplomski rad
Alelopatski utjecaj zajedničkog klijanja, vodenih ekstrakata i biljnih ostataka peršina (Petroselinum crispum Mill.) na strjeličastu grbicu (Lepidium draba (L.) Desv.)

Ivana Lucić (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Zaštitu bilja
Podaci o radu
NaslovAlelopatski utjecaj zajedničkog klijanja, vodenih ekstrakata i biljnih ostataka peršina (Petroselinum crispum Mill.) na strjeličastu grbicu (Lepidium draba (L.) Desv.)
AutorIvana Lucić
Voditelj/MentorRenata Baličević (mentor)
Sažetak rada
Cilj istraživanja bio je utvrditi alelopatski učinak peršina (Petroselinum crispum Mill.) na klijavost i rast korovne vrste strjeličaste grbice (Lepidium draba (L.) Desv.). U petrijevim zdjelicama istraživan je učinak zajedničkog klijanja sjemena peršina i strjeličaste grbice te utjecaj vodenih ekstrakata u koncentracijama od 5 i 10% (50 i 100 g na litru destilirane vode). U posudama s tlom ispitivan je utjecaj vodenih ekstrakata od svježe mase peršina u istim koncentracijama te utjecaj svježih i suhih ostataka peršina u dozama od 10 i 20 g/kg tla. Zajedničko klijanje sjemena imalo je stimulativni utjecaj na duljinu korijena, ali je smanjilo duljinu izdanka i svježu masu klijanaca strjeličaste grbice. U pokusima u petrijevim zdjelicama, vodeni ekstrakti od svježe i suhe mase peršina smanjili su klijavost strjeličaste grbice, ali su pokazali i pozitivni i negativni utjecaj na ostale parametre. Najviša koncentracija ekstrakta suhe mase potpuno je inhibirala klijavost grbice (100%). U pokusima s posudama, ekstrakti od svježe mase peršina djelovali su pozitivno na rast korovne vrste, osim na duljinu korijena, koja je bila inhibirana s višom koncentracijom za 4,2%. Svježi biljni ostatci peršina smanjili su klijavost i duljinu izdanka grbice. Suhi ostatci promovirali su klijavost i rast grbice, ali su imali negativan učinak na duljinu korijena
Ključne riječialelopatija zajedničko klijanje vodeni ekstrakti biljni ostatci peršin (Petroselinum crispum Mill.) strjeličasta grbica (Lepidium draba (L.) Desv.)
Naslov na drugom jeziku (engleski)Allelopathic effect of parsley (Petroselinum crispum Mill.) cogermination, water extracts and residues on hoary cress (Lepidium draba (L.) Desv.)
Povjerenstvo za obranuVlatka Rozman
Anita Liška
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Zaštitu bilja
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Ekologija i zaštita okoliša
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaEkološka poljoprivreda
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka ekološke poljoprivrede
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-06-23
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of the study was to examine allelopathic effect of parsley (Petroselinum crispum Mill.) on germination and growth parameters of weed species hoary cress (Lepidium draba (L.) Desv.). Cogermination of hoary cress with parsley seeds, water extracts from fresh and dry parsley biomass in concentrations of 5 and 10% (50 and 100 g per litre of distilled water) were evaluated in Petri dishes. Effect of water extracts from fresh parsley biomass in aforementioned concentrations as well as effects of fresh and dry parsley residues in two rates (10 and 20 g/kg of soil) were examined in pots with soil. Cogermination of seeds stimulated root length, but decreased shoot length and fresh weight of hoary cress seedlings. In the Petri dish assay, extracts from fresh and dry parsley biomass reduced germination of hoary cress, but had both stimulatory as well as inhibitory effect on other parameters. The highest concentration of dry biomass extract completely reduced germination rate of hoary cress (by 100%). In the pot experiment, extracts from fresh parsley biomass had stimulatory effect on weed growth parameters except for root length which was inhibited with higher concentration by 4.2%. Fresh parsley residues reduced germination, root and shoot length of hoary cress, while dry parsley residues promoted measured parameters, with the exception of root length.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)allelopathy cogermination water extracts plant residues parsley (Petroselinum rispum Mill.) hoary cress (Lepidium draba (L.) Desv.)
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:152363
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner