završni rad
Značaj endomikoriznih gljiva u ishrani biljaka

Ivana Sušac (2017)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekologiju
Podaci o radu
NaslovZnačaj endomikoriznih gljiva u ishrani biljaka
AutorIvana Sušac
Voditelj/MentorSuzana Kristek (mentor)
Sažetak rada
Mikorizne gljive su asocijacija gljiva, predstavnika Zygomyceta, Basidiomyceta i Ascomyceta koje žive na korijenu viših biljaka. Prvi ih je otkrio Albert Bernard Frank (1885.). Nađeni su fosilni ostaci mikoriznih gljiva na korijenu prvih vaskularnih biljaka koji potječu iz perioda Devona oko 400 mil.godina prije nove ere. Botaničari smatraju da je stvaranje ove simbiotske asocijacije imalo presudnu ulogu u razvoju i širenju vaskularnih biljaka na zemlji. Osim što su utjecale na razvoj vaskularnih biljaka, mikorizne gljive su utjecale i na razvoj tla. Mikorize produciraju humusne komponente i organski lijepak (ekstracelularni polisaharidi) koji lijepe tlo u agregate, tako da su tla sa velikim udjelom mikoriza u ukupnoj mikrobnoj biomasi strukturna i dobre poroznosti. Inokulacija mikoriznim gljivama pospješuje se uspostavljanje efektivne simbioze, a ona će doprinjeti boljem i pravilnijem razvoju korjenovog sustava. Zbog niza koristi koje biljke imaju u simbiozi s mikoriznim gljivama smanjuje se potreba za mineralnom gnojidbom i upotrebom pesticida, što je s ekonomskog i ekološkog aspekta od iznimnog značaja.
Ključne riječimikoriza mikorizne gljive ekološka proizvodnja
Naslov na drugom jeziku (engleski)The significance of endo mycorrhizal fungi in plant nutrition
Povjerenstvo za obranuBrigita Popović (predsjednik povjerenstva)
Sanda Rašić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Bilinogojstvo
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaBilinogojstvo; smjerovi: Ratarstvo, Hortikultura
SmjerRatarstvo
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka bilinogojstva
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2017-06-14
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Mycorrhizas are associates of fungi, representatives of Zygomyceta, Basidiomyceta and Ascomyceta living on the higher plant roots. Albert Bernard Frank in 1885 first discovered them. Mycorrhizal fungi fossil residues werw found on the roots of the first vascular plants derived from the Devon period approx. 400 mil. years B.C. Botanists think that this symbiotic association played an essential role in developing and spreading vascularplants on the earth. However, regardless of their effect on vascular plants development of mycorrhizal fungi affected soil development. They produce humous components and an organic sticky substance (extra-cellular polysaharides) that hold soil intoaggregates resulting in a well structured soil of good porosity and a large mycorrhizas intake in the total microbial bio-mass. Inoculation with mycorrhized promotes the establishment of an effective symbiosis, contribute to a better and more regular development of the root system. This procedure is capable for ensuring effective symbiosis and reducing mineral fertilizer and pesticide requirements being very important from economical and ecological aspect.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)mycorrhizal mycorrhizal fungi organic production
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:194960
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner