diplomski rad
UTJECAJ RAZMAKA SJETVE NA PRINOS GRAŠKA Pisum sativum L.

Josip Šestanj (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Bilinogojstvo
Podaci o radu
NaslovUTJECAJ RAZMAKA SJETVE NA PRINOS GRAŠKA Pisum sativum L.
AutorJosip Šestanj
Voditelj/MentorNada Parađiković (mentor)
Sažetak rada
Grašak (Pisum sativum L.) je jednogodišnja zeljasta kultura iz porodice Fabaceae. Grašak se uz soju, grah i slanutak ubraja među četiri najvažnije mahunarke. Grašak zbog velikog broja kultivara, sposobnosti prilagođavanja, kratke vegetacije i zbog mogućnosti korištenja mahuna, zelenog i suhog zrna ima veliko uzgojno područje. Znanstvenici ne mogu točno utvrditi porijeklo graška, pa se vjeruje da je grašak porijeklom iz Centralne Azije, Bliskog istoka, Etiopije, Mediterana ili Indije. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj razmaka sjetve na morfološke pokazatelje graška, odnosno prinos graška. Istraživanje je provedeno u Ladimirevcima tijekom perioda travanj – lipanj 2016. godine. Tri sorte graška sijane su na tri različita razmaka u redu i između redova u tri ponavljanja. Istraživanje je provedeno na tri različite sorte: mali Provansalac, čudo Amerike, čudo Kelvedona. Tijekom istraživanja zabilježeni su sljedeći parametri: prinos graška, količina oborina i srednje dnevne temperature za razdoblje istraživanja. Ovo istraživanje pokazuje kako razmak u sjetvi graška ima utjecaj na prinos. Istraživanje je pokazalo slične rezultate kao i prethodna slična istraživanja, odnosno da je za grašak povoljnija gušća sjetva. Ovi skromni pokazatelji iz istraživanja mogu poslužiti kao smjernica u daljnjem istraživanju graška.
Ključne riječigrašak prinos mali Provansalac čudo Amerike čudo Kelvedona
Naslov na drugom jeziku (engleski)THE INFLUENCE OF PLANT SPACING ON THE YIELD OF Pisum Sativum L.
Povjerenstvo za obranuTomislav Vinković (predsjednik povjerenstva)
Jasenka Ćosić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Bilinogojstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Povrćarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaBilinogojstvo; smjerovi: Biljna proizvodnja, Ishrana bilja i tloznanstvo, Oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo, Zaštita bilja
SmjerBiljna proizvodnja
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka bilinogojstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-11-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Peas (Pisum sativum L.) are an annual herbaceous crop from the family of Fabaceae. Peas is one of the main four legumes, along with soy bean and chickpeas. Peas have a large breeding area, because of the big amount of cultivars, adaptability, short vegetation and usability of green peas, dry peas and pods. Scientists cannot determine the exact origin of the peas, but it is believed to originate from Central Asia, Middle East, Mediterranean or India. The purpose of this research was to determine the influence of the sowing space on the morphological indicators, that is, on the yield of peas. The research was performed on three different varieties: mali Provansalac, čudo Amerike, čudo Kelvedona. During the research the following parametres were noted: the yield of peas, the rainfall and the mean day temperatures durin the research period. This research shows that the sowing space does influence the yield. The result it gave were similar to the results of similar previous researches, proving that denser sowing is more convenient of the peas. These minor indicators from this research can be used as a guideline in further researches of the peas
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)peas yield mali Provansalac čudo Amerike čudo Kelvedona
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:573622
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner