diplomski rad
Procesi fermentacija u proizvodnji bijelih vina

Marija Grgić (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekologiju
Podaci o radu
NaslovProcesi fermentacija u proizvodnji bijelih vina
AutorMarija Grgić
Voditelj/MentorSuzana Kristek (mentor)
Sažetak rada
Tehnologija proizvodnje vina je veoma složen proces. Pored potrebnog znanja, iskustva, fizičkog napora, vremena potrebno je uložiti dosta ljubavi i strpljenja kako bi nastala kvalitetna vina. Može se dogoditi da nepravilnim postupcima i učinjenim greškama prilikom prerade grožđa, dođe do kvarenja vina ili dobijemo vino sa manama i nedostatcima. Stoga se treba obratiti posebna pažnja na tehnologiju proizvodnje vina. Velika je razlika u proizvodnji bijelih i crnih vina. Crna vina podnose veću količinu oksidacije u svim fazama njihove proizvodnje dok bijela vina trebaju biti proizvedena bez ili s vrlo kratkom maceracijom, nemaju mogućnost čuvanja u drvenim bačvama, ne dobivaju na kvaliteti dugogodišnjim čuvanjem jer neka vina postignu svoj optimum samo nakon par mjeseci njihova čuvanja. Kod proizvodnje bijelih vina i najmanja nepoželjna promjena može ostaviti posljedice, koje se kasnije teško otklanjaju
Ključne riječivino fermentacija proizvodnja mošt
Naslov na drugom jeziku (engleski)The processes of fermentation in the production of white wines
Povjerenstvo za obranuAleksandar Stanisavljević
Drago Bešlo
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaVoćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo; smjerovi: Voćarstvo, Vinogradarstvo
SmjerVinogradarstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka voćarstva, vinogradarstva i vinarstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-07-01
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The technology of wine production is a very complex process. Except experience, physical effort, and time you need to invest wine, it is necessary to invest a lot of love and patience to give a highquality wines. It may happen that improper procedures and mistakes during the processing of grapes, came to a deterioration of wine or get a wine with flaws and shortcomings. Therefore, it should pay special attention to the technology of winemaking. There is a big difference in the production of white and red wines. Red wines tolerate a greater amount of oxidation at all stages of their production, while white wines should be produced without or with a very short maceration, do not have the ability to save in wooden barrels, do not get the quality of long-term storage because some wines reach their optimum only after a few months of their storage. In the production of white wine, the smallest changes can leave undesirable consequences, which are difficult to remove later
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)wine fermentation production wine must
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:418680
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner