završni rad
KONSTRUKCIJSKE KARAKTERISTIKE I KVALITETE RADA SIJAČICE PSK – 8 U SJETVI ŠEĆERNE REPE

Vedran Mijić (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Mehanizaciju
Podaci o radu
NaslovKONSTRUKCIJSKE KARAKTERISTIKE I KVALITETE RADA SIJAČICE PSK – 8 U SJETVI ŠEĆERNE REPE
AutorVedran Mijić
Voditelj/MentorPetar Lukač (mentor)
Sažetak rada
Istraživanje kvalitete sjetve šećerne repe je obavljeno sa PSK – 8 sijačicom na parceli „Agro-Tovarnika“ u općini Tovarnik. U istraživanju su se koristili tri radne brzine. Brzina V1 = 4.5 km/h, brzina V2 = 6.8 km/h i brzina V3 = 7.8 km/h. Kod srednjeg razmaka zrna u redu s obzirom na posijane biljke pri brzini V1 ń aritmetička sredina = 16,33 (cm), standardna devijacija σn = 4,98(cm) i koeficijent varijacije kv = 36,06 (cm). Pri brzini V2 ń = 15,93 (cm), σn = 5,89 (cm) i kv = 30,08 (cm). Pri brzini V3 ń = 16,22 (cm), σn = 6,22 (cm) i kv = 38,40 (cm). Kod srednje dubine sjetve pri brzini V1 ń = 3,20 (cm), σn = 0,6 (cm) i kv = 18,75 (cm). Pri brzini V2 ń = 3,31 (cm), σn = 0,54 (cm) i kv = 16,31 (cm). Pri brzini V3 ń = 3,24 (cm) σn = 0,59 (cm) i kv = 18,20 (cm). Razmaka u redu s obzirom na iznikle biljke pri brzini V1 ń = 33,32 (cm), σn = 22 (cm) i kv = 66,02 (cm). Pri brzini V2 ń = 26,51 (cm), σn = 13,99 (cm) i kv = 52,77 (cm). Pri brzini V3 ń = 29,84 (cm), σn = 16,72 (cm) i kv = 56,03 (cm). Iz istraživanja se može zaključiti da optimalna radna brzina sjetve šećerne repe sa PSK – 8 sijačicom je brzina V2 koja iznosi 6.8 km/h.
Ključne riječišećerna repa sijačica PSK – 8 aritmetička sredina ń standardna devijacija σn koeficijent varijacije kv brzina dubina
Naslov na drugom jeziku (engleski)CONSTRUCTION CHARACTERISTICS AND QUALITY OF THE SEEDER PSK – 8 IN SOWING OF SUGAR BEEF
Povjerenstvo za obranuDrago Kraljević (predsjednik povjerenstva)
Irena Rapčan (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Mehanizaciju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Poljoprivredna tehnika i tehnologija
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaMehanizacija u poljoprivredi
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka mehanizacije u poljoprivredi
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-05-20
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Research quality of sugar beet sowing is done with PSK - 8 sowing machine on the land „Agro-Tovarnik“ in the Municipality of Tovarnik. The study used three working speed. Speed V1 = 4.5 km/h, the speed V2 = 6.8 km/h speed V3 = 7.8 km/h. In the middle space of kernels per row with respect to the crop plant at a speed V1 ń arithmetic mean = 16.33 (cm), standard deviation σn = 4.98 (cm) and coefficient of variation kv = 36.06 (cm). At a speed V2 ń = 15.93 (cm), σn = 5.89 (cm) and kv = 30.08 (cm). At a speed V3 ń = 16.22 (cm), σn = 6.22 (cm) and kv = 38.40 (cm). In the medium depth of sowing at a speed V1 ń = 3.20 (cm), σn = 0.6 (cm) and kv = 18.75 (cm). At a speed V2 ń = 3.31 (cm), σn = 0.54 (cm) and kv = 16.31 (cm). At a speed V3 ń = 3.24 (cm), σn = 0.59 (cm) and kv = 18.20 (cm). In-row spacing with respect to the sprouted plants at a speed V1 ń = 33.32 (cm), σn = 22 (cm) and kv = 66.02 (cm). At a speed V2 ń = 26.51 (cm), σn = 13.99 (cm) and kv = 52.77 (cm). At a speed V3 ń = 29.84 (cm), σn = 16.72 (cm) and kv = 56.03 (cm). From the research it can be concluded that the optimum working speed of sowing of sugar beet with PSK - 8 sowing machine is speed V2 which is 6.8 km/h.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)sugar beef the seeder PSK – 8 arithmetic mean ń standard deviation σn coefficient of variation kv speed depth.
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:041179
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner