završni rad
Tehnologija proizvodnje pilećeg mesa

Zvonimir Bračić (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Specijalnu zootehniku
Podaci o radu
NaslovTehnologija proizvodnje pilećeg mesa
AutorZvonimir Bračić
Voditelj/MentorVesna Gantner (mentor)
Sažetak rada
Tehnologija proizvodnje pilećeg mesa je vrlo složen proces čiji uspjeh ovisi o brojnim faktorima. Trajanje tova traje oko 6 tjedana za koje vrijeme je potrebno osigurati sve preduvjete za efikasnu proizvodnju, nakon čega slijedi trotjedno čišćenje i pripremanje peradnjaka za novi turnus. Potrebno je izabrati hibrid koji odgovara podneblju na kojem se nalazi peradnjak. Izbor krmne smjese je vrlo bitan faktor u proizvodnji, potrebno se je pridržavati minimalnih potreba pilića prema hranjivim tvarima i mineralima. Ima nekoliko načina držanja i mi odabiremo na koji ćemo način držati piliće. U peradnjak je potrebno ugraditi sustave ventilacije s ciljem postizanja cirkulacije zraka i omjera plinova u peradnjaku. Pored ventilacije se ugrađuju sustavi za grijanje i hlađenje peradnjaka, koji osiguravaju povoljne klimatske uvijete za uzgoj. Hranilice i pojilice osiguravaju stalni izvor hrane i vode. Izlov, transport i klanje pilića potrebno je izvršiti prema zakonskim regulativama koje osiguravaju određeni stupanj humanosti.
Ključne riječitehnologija proizvodnje brojleri pileće meso
Naslov na drugom jeziku (engleski)Production technology of poultry meat
Povjerenstvo za obranuPero Mijić (predsjednik povjerenstva)
Nikola Raguž (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Specijalnu zootehniku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Proizvodnja i prerada animalnih proizvoda
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaAgrarno poduzetništvo
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agrarnog poduzetništva
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Production technology of poultry meat is very complex process which success depends about many factor. Feeding duration is around 6 weeks. During that time we have to secure all requirements for effective production, after it we have to wait 3 weeks during which we clean poultry house and prepare for new generation. It is important to choose proper hybrid which will give us best result depended about where we feeding broiler. Choice of the compound feed is very important in production, we need to satisfy all essential broiler requirements for nutrients and minerals. In poultry house we need to build system for ventilation, heating and cooling systems which will enable all microclimatic conditions enabling optimal results in production. Feed and water needs to be available during all time. Catching, transport and slaughter of chickens need to be in accordance to legal regulations aiming a certain level humanity.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)production technology broilers chicken meat
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
NapomenaZavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:833724
PohranioIva Škoflek