završni rad
POČECI UZGOJNO-SELEKCIJSKOG RADA U GOVEDARSTVU U HRVATSKOJ

Luka Škrabo (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Specijalnu zootehniku
Podaci o radu
NaslovPOČECI UZGOJNO-SELEKCIJSKOG RADA U GOVEDARSTVU U HRVATSKOJ
AutorLuka Škrabo
Voditelj/MentorVesna Gantner (mentor)
Sažetak rada
Uzgojno-selekcijski rad predstavlja skup selekcijskih postupaka kojima se ostvaruje genetsko unapređivanje pojedinih vrsta i pasmina životinja. U ovom završnom radu riječ je o govedarstvu. Preduvjet za razvoj uzgojno-selekcijskog rada u Hrvatskoj predstavlja zakonski okvir koji se donosi početkom XIX. stoljeća. Tijekom XIX. stoljeća stočarstvo u Hrvatskoj ekstenzivnog je karaktera, te se temelji na pasminama buša i podolac. Početkom XIX. stoljeća govedarska je proizvodnja bila usmjerena na uzgoj radnih životinja i proizvodnju stajskog gnoja, dok se u drugoj polovici stoljeća počela se usmjeravati prema proizvodnji goveđeg mesa, ali još uvijek ne i mlijeka. Razvojem industrije povećava se broj gradskog stanovništva, a time i potrošnja mesa, posebice goveđeg te dolazi do uvoza goveda a samim time i križanjem uvezenih pasmina te oplemenjivanja domaćih pasmina. Početni uvozi goveda simentalske pasmine, osnivanje udruga i saveza, ustrojavanje matične knjige, primjena selekcijskih mjera kao što su ocjena vanjštine i kontrola mliječnosti, omogućili su simentalcu dostizanje i zadržavanje najznačajnijeg mjesta u hrvatskom uzgoju.
Ključne riječigovedarstvo uzgojno-selekcijski rad Hrvatska
Naslov na drugom jeziku (engleski)BEGININGS OF CATTLE AND BREEDING IN CROATIA
Povjerenstvo za obranuPero Mijić (predsjednik povjerenstva)
Nikola Raguž (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Specijalnu zootehniku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Genetika i oplemenjivanje bilja, životinja i mikroorganizama
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaAgrarno poduzetništvo
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agrarnog poduzetništva
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-06-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Breeding and selection implies set of selection procedures that provide the genetic improvement of individual animal species and breeds. This study deals with cattle breeding and selection. A prerequisite for the development of breeding and selection activities in Croatia, was the legal framework which was adopted at the beginning of the XIX. century. During the XIX. century cattle breeding in Croatia was extensive and based on breeds Busha and Podolac. At the beginning of the XIX. century cattle production was focused on breeding animals for work and manure production, while in the second half of the century, production direction began to be directed toward the production of beef, but still not the milk. The development of industry increases the number of urban population, and therefore consumption of meat, especially beef, and comes to the import of cattle and thus by crossing imported breeds and breeding of domestic breeds. The initial import of Simmental breed, the establishment of organizations and unions, setting the registers, application and selection measures such as the exterior scoring and milk recording, enabled the Simmental reaching and retaining the most important place in the Croatian farming.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)cattle breeding and selection Croatia
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:983211
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner