diplomski rad
Suvremena proizvodnja kamilice (Matricaria chamomilla L.)

Mija Lončar (2017)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Bilinogojstvo
Podaci o radu
NaslovSuvremena proizvodnja kamilice (Matricaria chamomilla L.)
AutorMija Lončar
Voditelj/MentorTomislav Vinković (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu opisan je postupak proizvodnje kamilice, od proizvodnje sjemena do destilacije ulja iz samog proizvoda. Cilj uzgoja su cvatne glavice (Chamomilla flos), koje su sirovina za prehrambenu, kozmetičku i farmaceutsku industriju. Ljekovita svojstva kamilice su ljudima poznata odavno, a najčešće je korištena za spravljanje ljekovitog toplog napitka od cvatnih glavica. Doradom se mogu dobiti još i pulvis (Pulvis Chamomillae), eterično ulje (Chamomilla aetheroleum), te stabljika i list (Herba Chamomillae). Uzgoj započinje sjetvom koja se vrši rasipanjem sjemena po površini oranice u jesenskom sjetvenom roku. Kamilica nije zahtjevna što se tiče plodnosti tla i gnojidbe, a ni štetnici i bolesti ne čine značajnije štete. Mogući problemi pri uzgoju je sušna jesen zbog čega može doći do problema u nicanju, te korovi koji mogu zagušiti mladu kamilicu, a onečistiti onu koja je za berbu. U berbi veliki problem može biti polijeganje prebujne kamilice, čemu doprinose kiša i vjetar. Nizom agrotehničkih zahvata treba spriječiti ove pojave. Berba se prije vršila ručno, dok se u zadnjih dvadesetak godina vrši gotovo isključivo strojno. Nakon berbe slijede sušenje i primarna dorada za što postoje različita tehnička rješenja. Sjemenarstvo ove kulture se temelji na uzgoju sjemena za vlastite potrebe i na trgovini nedeklariranim materijalom sumnjive kakvoće, što zakon dozvoljava jer organizirane proizvodnje sjemena kamilice u RH ni nema, kao ni priznatih domaćih sorti. Sjeme se dobiva uzgojem po tehnologiji za merkantilnu proizvodnju, s tim što je žetva nešto kasnije, kako bi sjeme bilo fiziološki zrelo. Zatim slijedi sušenje na oko 35°C pa dorada. Doradom se ide na dobivanje što više pulvisa u kojem se nalazi sjeme, a pri sjetvi pulvis služi kao nosač. Sjemenarstvo kamilice bi se moglo unaprijediti usmjerenim oplemenjivačkim programom, čime bi se stvorile domaće sorte s kvalitetnim osobinama.
Ključne riječikamilica tehnologija proizvodnje sušenje dorada pakiranje
Naslov na drugom jeziku (engleski)Modern production of chamomile (Matricaria chamomilla L.)
Povjerenstvo za obranuNada Parađiković (predsjednik povjerenstva)
Monika Tkalec (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Bilinogojstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Bilinogojstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPovrćarstvo i cvjećarstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka povrćarstva i cvjećarstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag, ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2017
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
This graduate thesis describes a process of the production of chamomile, from seed production to the distillation of oil from the product itself. Aim of cultivation is bloom head, which are raw material in food, cosmetic and pharmaceutical industry. Medicinal properties of chamomile people discover long ago, usually chamomile is used for making flower tea. Cultivation begins with sowing which is done by scattering the seeds on the surface of the field, in the autumn sowing time. Chamomile is not demanding as far as soil fertility and fertilization are concerned and neither the pests nor the illnesses make any significant damage. Possible growing problems are dry autumn, which may cause problems with germination, and weeds that can tame the young camellia or pollute the one that is for harvest. During the harvest, the problem may be the passing of a luxuriant camomile, for which rain and wind contribute. A number of agrotechnical interventions should prevent these problems. The harvest was done manually before while in the last twenty years it has been almost exclusively machine-operated. Urgent finishing follows the harvest and drying for which there are different technical solutions. Seed trade of this culture is based on seed production for its own needs and to trade undeclared material of suspicious quality, which law permits because there is no organized seed trade as well as not recognized cultivars. The seed is obtained by cultivating on the soil by technology for mercantile production with the harvest being a bit later. Chamomile seed trade could be improved by quality breeding work in order to create varieties with high quality traits.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)chamomile production technology drying methods postharvest technology packaging
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:474685
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner