završni rad
BILANCIRANJE HRANIVA U EKOLOŠKOM UZGOJU MASLINE

Marija Jovanovac (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekologiju
Podaci o radu
NaslovBILANCIRANJE HRANIVA U EKOLOŠKOM UZGOJU MASLINE
AutorMarija Jovanovac
Voditelj/MentorBrigita Popović (mentor)
Sažetak rada
Cilj istraživanja bio je utvdriti ciklus hraniva (makroelemenata i mikroelemenata) u ekološkom nasadu masline te izraditi preporuke gnojidbe. Ukupno je analizirano pet uzoraka sa površine od 3 ha na dvije dubine 0-30 i 30-60 cm te su utvrđena osnovna agrokemijska svojstva tla. Prema pH vrijednosti svi uzorci pripadaju klasi slabo alkalnih tala s prosjekom pHKCl 7,24. Prema sadržaju organske tvari uzroci su u skupini vrlo do ekstremno humoznih tala, prema sadržaju karbonata većinom su srednje karbonatni. Najveća heterogenost utvrđena je kod koncentracije fosfora. Za razliku od fosfora kod kalija su utvrđene bogate do ekstremno bogate klase opskrbljenosti. Sadržaj dušika u listu masline kretao se od 1,11 do 1,13 %. Sadržaj fosfora kretao se od 0,11 do 0,20 %. Kod sadržaja kalija utvrđena je različitost unutar uzoraka te se sadržaj kalija kretao od 1,2 do 1,9 %. Koncentracije bakra kretale su se od 4,22 do 5,5 mg/kg. Koncentracije željeza bile su od 37,9 do 54,6 mg/kg dok su koncnentracije mangana bile nešto niže s rasponom od 22,4 do 30,1 mg/kg. Koncentracije cinka također su bile vrlo varijabilne te su se kretale od 13,5 do 22,7 mg/kg. S obzirom na anlizu tla najbolje je koristiti pileće ili kokošje zrelo organsko gnojivo s obzirom na visoki postotak fosfora u tom gnojivu.
Ključne riječiekološki uzgoj maslina makroelementi mikroelementi preporuka gnojidbe
Naslov na drugom jeziku (engleski)BALANCING NUTRIENCE IN ORGANIC OLIVE GROWING
Povjerenstvo za obranuNada Parađiković
Krunoslav Karalić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Voćarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerHortikultura
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-05-14
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Organic production ("organic", "bio") is a system of sustainable management in agriculture and forestry. Including cultivation of plants and animals, food production, raw materials, natural fibers and processing of primary products. The aim of study was to determine cycle nutrients (macro and trace elements) in organic olive grove and to make fertilization recommendations . A total of five samples from the surface of 3 hectares at two depths of 0-30 and 30-60 cm were collected, and establishes the basic agrochemical soil properties. According to the pH value of all the samples belong to the class of alkaline soils with low pH KCl average of 7.24. According to the content of organic matter samples belonge in the group of very to extremely humus soil but the content of carbonate are mainly medium carbonate. The greatest heterogeneity was found in concentrations of phosphorus where the AL-P2O5 ranged from 5.82 to 24.44 mg / 100 g of soil. Unlike phosphorus potassium were determined to extremely rich class supply. The nitrogen content in the leaf olive ranged from 1.11 to 1.13%. Phosphorus content ranged from .11 to 0.20%. Potassium content was ranged from 1.2 to 1.9%. Copper concentrations ranged from 4.22 to 5.5 mg / kg. The concentrations of iron were very heterogeneous and statistically, significantly different (P £ 0.05) and ranged from 37.9 to 54.6 mg / kg while manganese were slightly lower with a range of 22.4 to 30.1 mg / kg. The concentrations of zinc have also been highly variable and ranged from 13.5 to 22.7 mg / kg. The concentration of phosphorus in the olives lives were inversely proportional to the concentration of zinc which indicates competition adopting these elements. Due to the analysis of soil is best to use chicken or chicken mature organic fertilizer becouse of the high percentage of phosphorus in the manure.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)ecological olive production macro and micro elements fertilization recommendation
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:070798
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner