završni rad
AGROTEHNIKA UZGOJA JEČMA (Hordeum vulgare L.)

Mario Živković (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Bilinogojstvo
Podaci o radu
NaslovAGROTEHNIKA UZGOJA JEČMA (Hordeum vulgare L.)
AutorMario Živković
Voditelj/MentorMiro Stošić (mentor)
Sažetak rada
U ovome radu je obrađena agrotehnika uzgoja ječma. Od početaka proizvodnje ječma prije 7 tisuća godina u starom Egiptu, pa do današnjih dana kada je tehnologija jako napredovala. U Hrvatskoj se danas ječam sije na nešto maje površina na oko 50 000 hektara s prinosom od oko 4 tone po hektaru. Svi agrotehnički uvjeti uzgoja ječma od odabira površine koja je jako važna jer ječam voli kvalitetno tlo zbog malog korijena, obrade tla, sjetve, gnojidbe, zaštite, njege ječma i na kraju žetve ječma su vrlo bitni faktori u samoj proizvodnji. Ječam se koristi za prehranu ljudi i životinja. Veliki značaj ječma je u proizvodnji stočne hrane, pivarskoj industriji pa sve do pekarske, farmaceutske i tekstilne industrije. Ječam je jako zanimljiva kultura za proizvodnju, uz dobru agrotehniku i vremenske uvjete može se i pristojno zaraditi
Ključne riječiječam agrotehnika sortiment gnojidba prinos žetva.
Naslov na drugom jeziku (engleski)Agrotechnics grow barley (Hordeum vulgare L.)
Povjerenstvo za obranuVjekoslav Tadić
Monika Marković
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Bilinogojstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Bilinogojstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerBilinogojstvo
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-10
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In this paper I have summed up the growth of barley from the beginning of production 7 thous and years ago in Egypt, until to day whenechnology has progressed so much. Today in Croatia barley is sown on about 50 000 hect ares with the average yield of aro und 4 tonne sper hectare. All agrotechnical conditions of cultivationo of barley such as selection of the area soil tillage, sowing, fertilization, protection, care of barley and of course at the end harvest are very important factors for production. Barley is used for human and animal consumption. Also is used in bakery, beer, pharmaceutical and textile industry. Barley is very interesting culture to produce and with good cultural practices and weath erconditions you can earn well from it.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)barley soilmenagment sortiment yield harvest.
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:336250
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner