završni rad
UTJECAJ BAKTERIZACIJE NA NODULACIJU I PRINOS GRAHA (Phaseoulus vulgaris L.)

Jurica Šeput (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Kemiju, Biologiju i Fiziku tla
Podaci o radu
NaslovUTJECAJ BAKTERIZACIJE NA NODULACIJU I PRINOS GRAHA (Phaseoulus vulgaris L.)
AutorJurica Šeput
Voditelj/MentorGabriella Kanižai Šarić (mentor)
Sažetak rada
Grah je danas jedna od bitnijih kultura koja se primjenjuje u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji. U Hrvatskoj se poljoprivredna gospodarstva rijetko okreću prema uzgoju te kulture iako se smatra dobrim predusjevom. U ovom radu je izvršeno istraživanje o utjecaju bakterizacije sjemena graha različitim sojevima R. phaseoli, kultivara graha i gnojidbe dušikom na nodulaciju i neke komponente prinosa i sam prinos graha. Rezultati su pokazali da je predsjetvena bakterizacija sjemena graha zrnaša Lingua di Fuoco sa sojem R. phaseoli DSM 30137 pri gnojidbi od 30 kgN/ha ostvaren optimalan prinos graha. S obzirom na prisutnu autohtonu populaciju kvržičnih bakterija u tlu neophodna su daljnja istraživanja koja bi razjasnila interakcije između bakterizacije sjemena, kultivara graha i optimalne gnojidbe dušikom.
Ključne riječigrah bakterizacija gnojidba kvržice komponente prinosa prinos
Naslov na drugom jeziku (engleski)INFLUENCE OF BACTERIZATION ON NODULATION AND YIELD OF BEANS (Phaseouls vulgaris L.)
Povjerenstvo za obranuZlata Milaković
Irena Rapčan
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Kemiju, Biologiju i Fiziku tla
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Povrćarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerHortikultura
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-07-16
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Beans is one of the most important crop that is used in the food and processing industry. In Croatia, the farmers rarely turning to the cultivation of this crop, although it is considered as a good precrops. This paper presents research on the influence of beans seed bacterization, bean cultivars and nitrogen fertilization on nodulation some yield components and yield of beans. The results showed that the inoculation of beans seeds cv. Lingua di Fuoco with R. phaseoli strain DSM 30137 in the fertilization of 30 kg N/ha achieved optimum yield of beans. Due to the presence of indigenous population of rhizobia in the soil further studies are necessary to clarify the interaction between seed inoculation, cultivars of beans and the optimum nitrogen fertilization.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)beans bacterization fertilization nodules yield components yield
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:612750
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner