završni rad
NASTAJANJE I IZLUČIVANJE SLOBODNIH RADIKALA KOD ŽIVOTINJA PRI STRESNIM UVJETIMA

Višnja Lončar (2015)
Podaci o radu
NaslovNASTAJANJE I IZLUČIVANJE SLOBODNIH RADIKALA KOD ŽIVOTINJA PRI STRESNIM UVJETIMA
AutorVišnja Lončar
Voditelj/MentorDrago Bešlo (mentor)
Sažetak rada
U radu su opisani fizikalni i kemijski procesi nastajanja i oslobađanja slobodnih radikala. Glavni i sporedni uzroci oksidativnog stresa i njegove štetne posljedice na organizam. Objašnjeni su principi određivanja koncentracije flavonoida, fenolnih kiselina i ukupne polifenole u uzorcima meda sa područja Republike Hrvatske visokotlačnom tekućinskom kromatografijom (HPLC). U ovom radu prikazani su dosadašnji rezultati u generiranju slobodnih radikala.
Ključne riječislobodni radikali oksidativni stres antioksidanti fagociti
Naslov na drugom jeziku (engleski)FORMATION AND SECRETION OF FREE RADICALS WITH ANIMALS AT STRESS CONDITIONS
Povjerenstvo za obranuMarcela Šperanda
Zvonko Antunović
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Kemiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Stočarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerZootehnika
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-21
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In this article, physical and chemical processes of formation and dismission of free radicals, so as main and collateral causes of oxidative stress and its harmful effects to organism are described. Principles of determination quantity of flavonoids, fenol acids and total polyphenola in samples of honey in Croatia using high performance liquid chromatography (HPLC) are explained. It is presented review of former results of generation free radicals.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)free radicals oxidative stress antioxidants phagocytes
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:752238
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner