završni rad
STRUKTURA TROŠKOVA U TEHNOLOŠKOM POSTUPKU UZGOJA ŠAMPINJONA

Dino Cvetko (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekonomiku
Podaci o radu
NaslovSTRUKTURA TROŠKOVA U TEHNOLOŠKOM POSTUPKU UZGOJA ŠAMPINJONA
AutorDino Cvetko
Voditelj/MentorLjubica Ranogajec (mentor)
Sažetak rada
Šampinjoni su jedna od najpoznatijih vrsta jestivih gljiva s vrlo visokom hranjivom vrijednosti. Potiču imunološki sustav prema povećanju proizvodnje proteina, koji imaju ulogu borbe s uzročnicima bolesti. Uzgoj šampinjona obavlja se u zatvorenom prostoru u kojem moraju biti zadovoljeni uvjeti kao što su temperatura, vlaga, čistoća. Proizvodni postupak traje šest tjedana, što omogućava visoku proizvodnost i veći broj obrtaja sredstava. Na temelju internih podataka poduzeća Askus d.o.o. iz Čepina, prikazana i analizirana je struktura troškova u tehnološkom postupku uzgoja šampinjona. Na temelju ukupnih troškova u jednoj obračunskoj godini 1.576.200,00 kn i prihoda 2.126.930,00 kn izračunat je financijski rezultat koji za uzgojnu površinu od 750 m2 iznosi 550.730,00 kn. Cijena koštanja šampinjona je 12,13 kn/kg. Proizvodnja šampinjona je ekonomična uz koeficijent 1,35 i rentabilna sa stopom od 34,91%.
Ključne riječitroškovi prihodi uzgoj šampinjoni
Naslov na drugom jeziku (engleski)A COST BREAKDOWN FOR A COMMERCIAL CULTIVATION OF WHITE BUTTON MUSHROOMS
Povjerenstvo za obranuJadranka Deže
Snježana Tolić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekonomiku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Ekonomika
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerAgroekonomika
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-11
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Champignon mushrooms are one of the most famous types of edible mushrooms with high nutritional value. They prompt the immune system to creating more protein, which has the role of fighting causes of diseases. The cultivation of champignons is done in a closed space with conditions such as adequate temperature, humidity, and cleanliness. The procedure lasts for six weeks which enables high efficiency and a bigger turn of resources. Based on the internal data of Askus d.o.o. form Čepin, the structure of expenses in the technological procedure of champignon making has been shown. Based on internal costs in one accrual year 1.576.200,00 kn and income of 2.126.930,00 kn the financial result for the cultivation area of 750 m2 has been calculated as is 550.730,00 kn. The cost of champignons is 12,13kn/kg. The production of champignons is economical with the coefficient of 1.35 and profitable with 34,91%.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)costs arrival cultivation champignons
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:068703
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner