završni rad
Tehnološki činitelji i ekonomski rezultati proizvodnje začinske paprike na OPG Škorvaga

Josipa Tadijan (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekonomiku
Podaci o radu
NaslovTehnološki činitelji i ekonomski rezultati proizvodnje začinske paprike na OPG Škorvaga
AutorJosipa Tadijan
Voditelj/MentorLjubica Ranogajec (mentor)
Sažetak rada
Začinska paprika uzgajala se na površini od 1 hektara u Punitovcima. Za sjeme se koristila sorta slatke paprike Szegedi 80. Sjetva je obavljena 15. ožujka u stiroporske kutije za proizvodnju prijesadnica, koje su se grijale u plasteniku. Presađivanje u polje obavljeno je 15. svibnja u sklopu od 50.000 biljaka po ha. Berba se obavljala ručno u više navrata, jer plodovi neravnomjerno sazrijevaju. Prva berba obavljala se krajem kolovoza, a beru se zdravi tamnocrveni plodovi. Nakon berbe paprika se sušila u sušari, te se mljela posebnim mlinom. Na kraju se dobilo 1.200 kg samljevene začinske paprike. Proizvodnja začinske paprike pokazala se vrlo profitabilnom i ekonomičnom. Troškovi proizvodnje iznosili su 73.900,00 kn, a uz prinos od 10 t/ha svježe začinske paprike i od toga 1.200 kg samljevene začinske paprike i vrijednost od 110.000,00 kn, ostvarena je dobit od 36.100,00 kn
Ključne riječizačinska paprika sjetva prijesadnice berba troškovi dobit
Naslov na drugom jeziku (engleski)Technological factors and economic results of production red spice pepper on family farm Škorvaga
Povjerenstvo za obranuMladen Jurišić
Jadranka Deže
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekonomiku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Ekonomika
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerAgroekonomika
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Pepper cultivated over an area of 1 hectare in Punitovci. For the seeds of the variety of sweet pepper used Szegedi 80 sowing was carried out on March 15 in styrofoam containers for the production of seedlings, which were heated in the greenhouse. Transplanting the field was carried out on May 15 in the framework of 50,000 plants per hectare. The harvest is performed manually several times, because the fruits ripen unevenly. The first harvest was performed at the end of August, and is picked healthy dark red fruits. After harvesting peppers are dried in a dryer, and a special grind mill. Finally produce 1,200 kg of milled spice pepper. Production of spice pepper proved to be very profitable and cost-effective. Production costs amounted to 73.900,00 kn, and with a yield of 10 t / ha fresh spice pepper and of that 1.200 kg of milled spice pepper and value of 110.000,00 kn, realized a profit of 36.100,00 kn.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)pepper sowing seedlings harvesting costs profits
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:343316
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner