završni rad
Načini obrade tla za ozimu pšenicu

Šimo Širanović (2015)
Podaci o radu
NaslovNačini obrade tla za ozimu pšenicu
AutorŠimo Širanović
Voditelj/MentorMiro Stošić (mentor)
Sažetak rada
Pšenica je najznačajnija zrnata biljka čije je podrijetlo poznato preko 10 000 godina. Ima širok areal rasprostranjenosti i uzgaja se gotovo u cijelom svijetu. Značaj pšenice je u mlinarstvu, prehrambenoj industriji i stočnoj hrani. Prinosi pšenice u svijetu se kreću od 2.5 do 3 t/ha, dok je u Hrvatskoj od 4 do 4.5 t/ha. Voda, temperatura i svjetlost su od najvećeg značenja za pšenicu kao i izbor površine za sjetvu. Uz agroekološke uvjete uzgoja za proizvodnju pšenice su vaţni i agrotehnički uvjeti uzgoja od kojih su najvaţniji uzgoj pšenice u plodoredu, odgovarajuća i pravovremena obrada tla, pravilna primjena gnojiva, zaštita usjeva kao i pravovremena sjetva. Novi načini obrade tla kao što je reducirana obrada tla i sve varijante reducirane obrade imaju za cilj smanjiti troškove poljoprivrednih proizvoĎača, uštedu vremena i energije, očuvanje tla smanjivanjem broja zahvata, sprječavanje erozije itd.
Ključne riječipšenica agroekološki uvjeti agrotehnika reducirana obrada tla erozija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Alternatives in soil tillage for winter wheat production
Povjerenstvo za obranuBojan Stipešević
Bojana Brozović
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Bilinogojstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Bilinogojstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerBilinogojstvo
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Wheat is the most important grainy plant whose origins are known for over 10 000 years. It has a wide area of distribution and is cultivated almost throughout the world. The importance of wheat is in milling, food industry and animal food. Yields of wheat in the world range from 2.5 to 3 t / ha, while in Croatia from 4 to 4.5 t / ha. Water, temperature and light are of utmost importance for wheat as well as the selection of the area for planting. In addition to agro-ecological conditions of cultivation of wheat, agro-technical conditions are also essential, of which the most important are cultivation of wheat in crop rotation, appropriate and timely tillage, proper application of fertilizer, crop protection and timely sowing. New ways of tillage such as reduced tillage and all variants of reduced tillage aim to reduce the costs of agricultural producers, save time and energy, conserve the soil by reducing the number of procedures, prevent erosion, etc.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)wheat agro-ecological conditions agricultural technology reduced soil tillage erosion
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:739149
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner