završni rad
PRISUTNOST I ZNAČAJ BAKTERIJE LISTERIA MONOCYTOGENES U NAMIRNICAMA BILJNOGA I ŽIVOTINJSKOGA PODRIJETLA

Ariela Pešerović (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Kemiju, Biologiju i Fiziku tla
Podaci o radu
NaslovPRISUTNOST I ZNAČAJ BAKTERIJE LISTERIA MONOCYTOGENES U NAMIRNICAMA BILJNOGA I ŽIVOTINJSKOGA PODRIJETLA
AutorAriela Pešerović
Voditelj/MentorGabriella Kanižai Šarić (mentor)
Sažetak rada
L. monocytogenes predstavlja jako veliki problem za prehrambenu proizvodnju i za ljudsko zdravlje jer je uzročnik listerioze. Izvor zaraze je najčešće hrana biljnoga ili životinjskoga podrijetla, a izolirana je iz prirodnih okruženja kao što su rijeke, potoci, tlo itd. Trudnice, osobe starije dobi te osobe s oslabljenim imunitetom predstavljaju rizične skupine koje mogu biti inficirane listeriozom. Simptomi bolesti se očituju od probavnih problema do infekcije središnjeg živčanog sustava koji mogu završiti i letalnim ishodom. U prevenciji i zaštiti vrlo je važno provođenje kontrole kvalitete i zdravstvene ispravnosti u proizvodnji i preradi namirnica. Važno je pripaziti gdje se kupuje hrana i od koga se kupuje.
Ključne riječiListeria monocytogenes biljni proizvodi životinjski proizvodi infekcija listerioza
Naslov na drugom jeziku (engleski)PRESENCE AND SIGNIFICANCE OF LISTERIA MONOCYTOGENES IN PLANT AND ANIMAL FOOD
Povjerenstvo za obranuZlata Milaković
Ivona Đurkin Kušec
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Kemiju, Biologiju i Fiziku tla
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Agrokemija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerBilinogojstvo
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
L. monocytogenes is a very big problem for food production and human health as a cause of listeriosis. The source of infection is the most common food of plant or animal origin, and isolated from the natural environment such as rivers, streams, soil and so on. Pregnant women, elderly people and people with a weakened immune system are at risk groups that may be infected with listeriosis. Symptoms of the disease are manifested by digestive problems and infection of the central nervous system that can finish and lethal outcome. The prevention and protection is very important to the implementation of quality control and health safety in production and processing of foods. It is important to be careful where you buy food and from whom to buy.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Listeria monocytogenes vegetable products animal products infection listeriosis
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:964609
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner