završni rad
Proizvodnja crnih slavonskih svinja na OPG Pavo Jarić, Stari Mikanovci

Ivana Bajić (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Stočarstvo
Podaci o radu
NaslovProizvodnja crnih slavonskih svinja na OPG Pavo Jarić, Stari Mikanovci
AutorIvana Bajić
Voditelj/MentorDanijela Samac (mentor)
Sažetak rada
Crna slavonska svinja je autohtona hrvatska pasmina nastala u Slavoniji u drugoj polovici 19. stoljeća. Stvaranje ove pasmine započelo je 1860. godine, kada su odabrane krmače lasaste mangulice križane s nerastima Berkshire pasmine. U prošlosti crna slavonska svinja bila je najraširenija pasmina na području Slavonije. Crna slavonska svinja pogodna je za držanje u poluotvorenom sustavu jer je snažne konstitucije, pigmentirana je (dobro podnosi sunčevo zračenja), dobro iskorištava veće količine voluminozne hrane, otporna je pasmina, skromnijih je smještajnih i hranidbenih potreba od bijelih visokoproizvodnih pasmina i kao takva pogodna je za držanje na malim obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima. Kako je crna slavonska svinja naša autohtona pasmina koja ima određenu gospodarsku vrijednost, ne samo genetsku baštinu, već i tradicijsku, potrebno je voditi računa da se ova pasmina sačuva i u budućnosti uzgaja. S obzirom na njezina manja proizvodna svojstva u odnosu na bijele visokoproduktivne pasmine, da bi se potakli proizvođači da ih uzgajaju, država je pomagala putem novčanih subvencija uzgajivače. Kako je jasno da država neće moći trajno novčano poticati ovu proizvodnju, treba ići u smjeru da se ova svinja prioritetno valorizira kroz svoje suhomesnate proizvode (šunka, kulen, kobasica, slanina i čvarci), upravo ovako kako se to radi na OPG-u Pavo Jarić.
Ključne riječicrna slavonska svinja tradicionalni suhomesnati proizvodi
Naslov na drugom jeziku (engleski)Production of Black Slavonian Pigs at family farm Pavo Jarić, Stari Mikanovci
Povjerenstvo za obranuĐuro Senčić
Josip Novoselec
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Stočarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Stočarstvo
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaZootehnika
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka zootehnike
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-18
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Black Slavonian pig is an authentic breed of pig that was created in the region of Slavonia in the late 19th century. Creating of this breed has started in 1860., when selected sows of pile mangulica were crossed with boars of Berkshire breed. Black Slavonian pig was the most widespread breed of pig in the area of Slavonia. Black Slavonian pig is suitable for keeping in semi-opened system because of its strong constitution, it's pigmented (well tolerated to solar radiation), uses large amounts od roughage very well, it's very resistant breed, with more modest accomodation and nutritional requirements in comparison with white high yielding breeds and as such is also suitable for keeping at the small family farms. Since the black Slavonian pig is authentic breed that has a certain economic value, not just the genetic heritage, but also traditional, it is necessary to take care about preserving this breed and to continue with cultivating it in the future. Considering the fact that productive characteristics of this breed are small compared to white high yielding breeds, in order to encourage producers to cultivate this breed, the government has helped them through different subsidies. Since it is clear that the government will not be able to finance this production permanently, this pig should be valued primarily for its cured meats (ham, kulen, sausage, bacon, čvarci) as it is done at the family farm of Pavo Jarić.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Slavonian black pig traditional cured meats.
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:453402
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner