završni rad
POSLOVNI PLAN ZA PROIZVODNJU ČEŠNJAKA

Barbara Radat (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekonomiku
Podaci o radu
NaslovPOSLOVNI PLAN ZA PROIZVODNJU ČEŠNJAKA
AutorBarbara Radat
Voditelj/MentorIvan Štefanić (mentor)
Sažetak rada
U radu je analizirana hrvatska proizvodnja i vanjsko-trgovinski promet češnjaka za razdoblje od 2003. godine do 2010. godine. Najveća proizvodnja češnjaka bila je u 2003. godini na 2.547 ha. s prosječnim prinosom od 3 - 5 t/ha. Sakupljanjem i proučavanjem brojnih literaturnih podataka i rezultata različitih istraživanja tijekom izrade ovog rada, dolazi se do spoznaje kako se korištenjem kvalitetnog, zdravog i krupnog sadnog materijala može očekivati visoki prinos, ali i prihodi. OPG Radat vlastitom proizvodnjom domaćeg češnjaka planira rast proizvodnje, a samim time i rast prihoda što će im omogućiti proširenje postojećeg zemljišta i modernizaciju opreme. Proizvodnja češnjaka opisana ovim poslovnim planom je kompetitivna i održiva. Štoviše, zadovoljava egzistencijalne potrebe obitelji u potpunosti.
Ključne riječičešnjak obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo poslovno planiranje konkurentnost.
Naslov na drugom jeziku (engleski)BUSINESS PLAN FOR GARLIC PRODUCTION
Povjerenstvo za obranuDavorin Turkalj
Tomislav Vinković
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekonomiku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Ekonomika
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerAgroekonomika
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-09-24
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
This paper analyze croatian production and foreign trade of garlic in the period from 2003. to 2010. The results show that the biggest production of garlic was in 2003 to 2,547 hectares with an average yield of 3-5 t/ha. With collecting and studying the numerous literature data and results from different studies during the preparation of this paper, it has been realized that the use of high-quality, healthy and large seedlings can expect a high yield and income. Family farm Radat plans with own production of domestic garlic to increase production and thus revenue growth, which will allow them an extension of the existing land and equipment modernization. Garlic production described in this business plan is competitive and sustainable. Moreover, satisfies existence of this family in full.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)garlic family farm business planing competitiveness
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:496525
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner