diplomski rad
Utjecaj propolisa na porast gljiva Fusarium oxysporum i Alternaria brassicae

Martina Palameta (2015)
Podaci o radu
NaslovUtjecaj propolisa na porast gljiva Fusarium oxysporum i Alternaria brassicae
AutorMartina Palameta
Voditelj/MentorKarolina Vrandečić (mentor)
Sažetak rada
Propolis je pčelinji proizvod kojemu se pripisuju brojna pozitivna svojstva, a jedan od njih je i antifungalno djelovanje. Ekološka poljoprivreda koristi alternativne načine u zaštiti bilja, a propolis je jedan od značajnijih proizvoda, čija široka primjena utječe na sve veće zanimanje kako u poljoprivrednoj tako i ostalim proizvodnim granama. U provedenom istraživanju praćen je utjecaj alkoholnog propolisa na rast fitopatogenih gljiva Alternaria brassicae i Fusarium oxysporum. Propolis je pripremljen u 3 koncentracije (0,5 %, 1 %, 2,5 %). Navedene koncentracije imale su inhibitorni utjecaj na porast gljiva. Na porast gljive A.brassicae i F.oxysporum potpuno inhibitorno djelovanje imala je koncentracija od 2,5 %. Porast micelija navedenih gljiva zabilježen je na koncentraciji od 0,5 %. Utvrđene su statistički visoko značajne razlike kod obje gljive između porasta micelija na koncentraciji propolisa od 1 %, kontroli i podlozi s 2,5 % koncentracijom
Ključne riječipropolis ekološka poljoprivreda koncentracija inhibitorno djelovanje
Naslov na drugom jeziku (engleski)Influence of propolis on growth of fungi Alternaria brassicae and Fusarium oxysporum
Povjerenstvo za obranuJasenka Ćosić
Renata Baličević
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Zaštitu bilja
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Ekologija i zaštita okoliša
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaEkološka poljoprivreda
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka ekološke poljoprivrede
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-10-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Propolis is a bee product which is attributed to a number of positive characteristics, one of them is the antifungal activity. Organic agriculture has been using alternative methods for plant protection and propolis is significant product, which widespread use affects on increasing interest how in agriculture also in other productive industries. In this resarch influence of alcoholic propolis, diluted on 3 concentrations (0,5 %, 1 %, 2,5 %) have been tested on the mycelium growth of Alternaria brassicae and Fusarium oxysporum. These concentrations had inhibitory effect on the growth of fungi. Full inhibitory activity on the growth of mycelium of A. brassicae and F. oxysporum had a concentration of 2,5 %. The growth of mycelium of tested fungi recorded at a concentration of 0,5%. There were statistically significant differences in the growth of the mycelium for both fungi on the concentration of propolis of 1 % , control and 2,5 % concentration.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)propolis organic agriculture concentration inhibitory activity
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:075340
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner