završni rad
Tehnološka kvaliteta pačjeg mesa

Martin Visković (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Specijalnu zootehniku
Podaci o radu
NaslovTehnološka kvaliteta pačjeg mesa
AutorMartin Visković
Voditelj/MentorZlata Kralik (mentor)
Sažetak rada
Cilj istraživanja bio je opisati tehnološke pokazatelje kvalitete prsnog mišićnog tkiva brojlerskih pačića tovljenih 49 dana na intenzivan način uz korištenje standardnih krmnih smjesa. U pokusu su korišteni pačići dva genotipa (Cherry Valley-C i pekinška patka-P).Od tehnoloških svojstava u radu su prikazani pH1 i pH2, boja prsnog mišića, otpuštanje mesnog soka (%), gubitak vode kuhanjem (%) i tekstura (N). U istraživanju je korišteno ukupno 240 jednodnevnih pačića, a za potrebe ovog rada uzeti su uzorci prsnog mišićnog tkiva od muških brojlerskih pataka, i to 10 uzoraka od genotipa P i 10 uzoraka od genotipa C. Iz rezultata istraživanja prikazanih pokazatelj koji opisuju tehnološku kvalitete mesa, kao i iz niza literaturnih reference, možemo istaknuti da je meso brojlerskih pataka, tovljenih na intenzivan način standardnim krmnim smjesama, neovisno o genotipu, izuzetne kvalitete te se preporuča za svakodnevnu konzumaciju.
Ključne riječitehnološki pokazatelji meso pataka kvaliteta
Naslov na drugom jeziku (engleski)Technological quality of duck meat
Povjerenstvo za obranuZoran Škrtić
Dalida Galović
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Specijalnu zootehniku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Proizvodnja i prerada animalnih proizvoda
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerZootehnika
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of the study was to describe the technological quality indicators of the breast muscle tissue of broiler ducklings fattened for 49 days in an intensive manner using standard feed mixture. Two genotypes of ducklings were used in the experiment (Cherry Valley-C and Pekin duck-P). Technological indicators presented in paper include pH1 and pH2 values, breast muscle color, drip loss (%), cooking loss (%) and texture (N). Research was conducted on a total of 240 day-old ducklings, and for the purposes of this study breast muscle tissue of male broiler ducks was sampled, 10 samples of genotype P and 10 samples of genotype C. Based on results of researched indicators that describe technological meat quality, as well as from a range of literature, we can emphasize that the meat of broiler ducks fattened in intensive way using standard feed mixtures, regardless of genotype, is of exceptional quality and is recommended for daily consumption.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)technological indicators duck meat quality.
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:161113
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner