diplomski rad
Zdravstveno stanje rajčice, paprike i krastavca na OPG Japarić

Snježana Rajšić (2015)
Podaci o radu
NaslovZdravstveno stanje rajčice, paprike i krastavca na OPG Japarić
AutorSnježana Rajšić
Voditelj/MentorJasenka Ćosić (mentor)
Sažetak rada
U radu je prikazano praćenje bolesti plodovitog povrća na poljoprivrednom gospodarstvu OPG Japarić iz Požege. Od važnijih fitopatogenih gljiva zabilježena je pojava Colletotrichum spp. na plodovima paprike i Fusarium spp. na presadnicama rajčice i paprike. Od bakterijskih bolesti zabilježena je pojava Clavibacter michiganensis. subsp. michiganensis na rajčici. Kod krastavca nije utvrđena pojava bolesti, ali je do propadanja nasada došlo uslijed djelovanja abiotičkih čimbenika. Primjenom etričnih ulja: anisa, kima i mente se pokazalo statistički značajno inhibitorno djelovanje na porast micelija u odnosu na kontrolu. Primjenom etričnog ulja lavande nije bilo statistički značajne razlike na porast micelija u odnosu na kontrolu. Rad je izrađen pri: Poljoprivredni
Ključne riječifitopatogene gljive bakterije eterična ulja inhibicija rast micelija.
Naslov na drugom jeziku (engleski)Health status of tomato, pepper and cucumber on family Japarić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Zaštitu bilja
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Bilinogojstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaBilinogojstvo; smjerovi: Biljna proizvodnja, Ishrana bilja i tloznanstvo, Oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo, Zaštita bilja
SmjerZaštita bilja
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka bilinogojstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-11-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The paper presents monitoring of diseases Fruit vegetable farm OPG Japarić from Pozega. Among the more important plant pathogenic fungi was observed occurrence of Colletotrichum spp. On the fruits of pepper and Fusarium spp. On tomato seedlings and peppers. Since bacterial disease was observed phenomenon Clavibacter michiganensis. subsp. michiganensis on tomato. When the cucumber is not determined the emergence of diseases, but the decline has been due to the plantation of action of abiotic factors. Using essential oils: anise, caraway and mint showed statistically significant inhibitory effect on mycelial growth compared to the control. Applying essential lavender oil was no statistically significant difference in the growth of mycelium as compared to control.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)pathogenic fungi bacteria essential oils inhibition of growth of mycelium.
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:519074
PohranioJosipa Vrbanić