diplomski rad
Navodnjavanje gerbera (Gerbera jamesonii) ovisno o načinu uzgoja

Katarina Ćorić (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Bilinogojstvo
Podaci o radu
NaslovNavodnjavanje gerbera (Gerbera jamesonii) ovisno o načinu uzgoja
AutorKatarina Ćorić
Voditelj/MentorJasna Šoštarić (mentor)
Sažetak rada
Sve mjere i radovi kojima se svjesno i na umjetni način povećava sadržaj vode u tlu s ciljem uzgoja poljoprivrednih kultura nazivamo navodnjavanje (Mađar i Šoštarić, 2009.). Poznavanje potreba kultura za vodom te poznavanje karakteristika tla na kojemu će se odvijati uzgoj neke kulture, ključan je podatak za provedbu navodnjavanja. Razvijeni su brojni načini i metode navodnjavanja za pojedine vrste uzgoja. U ovom radu osvrnut ćemo se na načine uzgoja Gerbere (Gerbera jamesonii) i metode navodnjavanja koje se pri tome koriste. Najčešće upotrebljavana metoda je kap po kap. Pripada sustavu lokalnog navodnjavanja i smatra se najekonomičnijom, a time i najisplativijom. Prije početka samog navodnjavanja potrebno je odrediti potrebne elemente poput norme navodnjavanja, potrebne količine vode, raspoloživu vodu, obroke i turnus navodnjavanja, trenutak početka navodnjavanja te kakvoću, temperaturu i kvalitetu vode koja se koristi. Gerber, kao cvijet koji se uzgaja za rez, moguće je uzgajati na otvorenome kao i u zaštićenom prostoru (plastenici, staklenici). S obzirom na mjesto i vrstu uzgoja te supstrat koji se pri tome koristi, razlikuju se i potrebni sustavi navodnjavanja. U radu biti će opisani svaki pojedinačno.
Ključne riječiGerbera (Gerbera jamesonii) navodnjavanje lokalizirano navodnjavanje kap po kap uzgoj u tlu hidropon kamena vuna kokosov supstrat kontejneri lončanice
Naslov na drugom jeziku (engleski)Irrigation Gerbera (Gerbera jamesonii) depending on the method of cultivation
Povjerenstvo za obranuMonika Marković
Alka Turalija
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Bilinogojstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Ukrasno bilje
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPovrćarstvo i cvjećarstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka povrćarstva i cvjećarstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag, ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-03-07
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
All measures and works that deliberately and artificially increase the water content in soil with the aim of growing crops are called irrigation (Mađar & Šoštarić, 2009.). Knowing the cultures need for water and knowledge of the characteristics of the soil on which it will be carried out is a key figure in the implementation of the irrigation. Numerous ways and methods of irrigation are developed for particular types of farming. In this thesis we will look at ways of Gerbera (Gerbera jamesonii) cultivation and methods of irrigation that are used for this purpose. The most commonly used method is ''drop by drop''. It belongs to the local irrigation system and is considered to be the most economical. Before the very start of the irrigation it is necessary to determine the necessary elements such as irrigation norm water demand, available water, meals and rounds of irrigation, instant start times and quality, temperature and quality of water used. Gerber, as a flower that is grown for the cut, is possible to grow outdoors as well as indoors (greenhouses). We differ the needed types of irrigation based on the location and type of cultivation and used substrates. In this thesis,,every type will be described individually.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Gerbera (Gerbera jamesonii) irrigation localized irrigation drop by drop growing in soil hydroponics rockwool coconut substrate containers pots
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:401348
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner