diplomski rad
Acidobazni status brojlera hranjenih s različitim razinama nusproizvoda tvornice etanola (DDGS) u krmnim smjesama

Jelena Muselin (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Stočarstvo
Podaci o radu
NaslovAcidobazni status brojlera hranjenih s različitim razinama nusproizvoda tvornice etanola (DDGS) u krmnim smjesama
AutorJelena Muselin
Voditelj/MentorZvonimir Steiner (mentor)
Sažetak rada
Provedenim istraživanjem htjeli smo dokazati utječu li različite koncentracije DDGS-a u krmnoj smjesi na pokazatelje acidobaznog statusa u krvi kod tovnih pilića. DDGS je nusproizvod proizvodnje etanola, a karakterizira ga značajan izvor aminokiselina, energije i fosfora u hranidbi peradi. Održavanju acidobazne ravnoteže unutar fizioloških granica u organizmu životinje ključnu ulogu imaju krvožilni i respiratorni sustav. Provedeni pokus se sastojao od tri skupine tovnih pilića hibrida Cobb 500 po 40 tovnih pilića po skupini. Pokus je trajao 42 dana. Kontrolna skupina (K) bila je bez DDGS-a, pokusnoj skupini (P1) dodano je 15 % DDGS-a i pokusnoj skupini (P2) 25 % DDGS-a u smjesu. Ovim istraživanjem utvrđeni su parametri acidobazne ravnoteže u krvi tovnih pilića te su izračunom dobivene vrijednosti anionskog procjepa (AG) i razlike jakih iona (SID) u kontrolnoj i obje pokusne skupine. Jedino je pCO2 vrijednost kontrolne skupine pokazala statistički značajnu manju vrijednost (P<0,05) u odnosu na drugu pokusnu skupinu (P2), ostali parametri nisu pokazali statistički značajna odstupanja. Izračunom vrijednosti anionskog procjepa i razlike jakih iona kontrolna skupina je imala manje vrijednosti no obje pokusne skupine. Tovni pilići su 10 dana nakon uzimanja krvi žrtvovani. Tokom života tovni pilići nisu pokazivali nikakve znakove narušenog zdravstvenog stanja, navedena odstupanja se mogu pojaviti uslijed stresa te proljeva
Ključne riječipilići tov DDGS acidobazna ravnoteža krv
Naslov na drugom jeziku (engleski)Acid-base status broiler fed with different levels of BY-ethanol plant (DDGS) in feed mixtures
Povjerenstvo za obranuBoris Antunović
Mislav Đidara
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Stočarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Stočarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaZootehnika; smjerovi: Hranidba domaćih životinja, Lovstvo i pčelarstvo, Specijalna zootehnika
SmjerHranidba domaćih životinja
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka zootehnike
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-23
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The research which was conducted aimed at showing whether the different concentration of DDGS in broiler feed affects acido - base balance. DDGS is a byproduct of ethanol production, and it is a significant source of amino acids, energy, and phosphorus, which are important in poultry feed. In preservation of acid balance within the physiological range circulatory and respiratory system have a crucial role. The experiment included three groups of 40 hybrid broiler chicks Cobb 500. The research lasted for 42 days. The control group (K) was without DDGS, experiment group (P1) was added 15%, and the second experiment group (P2) was added 25% DDGS in the mixture. With this reasearch we gathered information about acido-base balance in the broilers blood and the calculation values obtained anion gap (AG) and the strong ion difference (SID) in the control and both experimental groups. Only pCO2 values of the control group showed a lower value (P <0.05) compared to the second experimental group (P2), other parameters did not show statistically significant deviation. The calculation of the value of anion gap and difference of strong ions, control group had a significantly lower value than either of experimental groups. Broilers were 10 days after the blood was taken sacrificed. Broiler did not show that there's a damaged health during their life time. Indicated deviations may occur due to stress and diarrhea.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)broilers fattening DDGS acid-base balance blood
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:073717
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner