diplomski rad
Dinamika akumulacije šećera, kiselina, ukupnih polifenola i antocijana u grožđu Cv.Frankovka (Vitis vinifera L.) na vinogorju Feričanci

Marijan Papak (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Bilinogojstvo
Podaci o radu
NaslovDinamika akumulacije šećera, kiselina, ukupnih polifenola i antocijana u grožđu Cv.Frankovka (Vitis vinifera L.) na vinogorju Feričanci
AutorMarijan Papak
Voditelj/MentorVladimir Jukić (mentor)
Sažetak rada
Na kemijski sastav grožđanog soka utječu brojni čimbenici, a neki od njih su zrelost, sorta, područje u kojem raste te godina berbe. Faktori koji utječu na određivanje optimalnog termina berbe su sadržaj šećera i kiselina u grožđu, a kod proizvodnje crvenih vina, kakvo se proizvodi od sorte Frankovka, bitan faktor je i količina polifenola i antocijana u grožđu. Prorjeđivanje grozdova je bitan ampelotehnički zahvat u suvremenoj vinogradarskoj proizvodnji. U ovom radu smo pratili dinamiku akumulacije šećera, kiselina, polifenola i antocijana u grožđu cv. Frankovka (Vitis vinifera L.), uzgojenom na vinogorju Feričanci, s ciljem utvrđivanja utjecaja prorjeđivanja grozdova na kvalitetu grožđa. Ukupno je provedeno 10 uzorkovanja, svaki u razmaku od 7 dana, počevši od 18.07.2011. do 26.09.2011. godine. Rezidba je obavljena na način da su ostavljena dva reznika i lucanj sa osam pupova. Postavljene su tri varijante, tako da u prvoj varijanti nisu uklanjani grozdovi, u drugoj je sa svake mladice uklonjen po jedan grozd a u trećoj je ostavljano samo šest grozdova po trsu. Izmjerene su značajne razlike između pojedinih varijanata
Ključne riječigrožđe Frankovka kiseline šećeri antocijani polifenoli
Naslov na drugom jeziku (engleski)The dynamics of accumulation of sugar, acids, total polyphenols and anthocyanins in grapes Cv.Frankovka (Vitis vinifera L.) in the vineyards Feričanci
Povjerenstvo za obranuMato Drenjančević
Vesna Rastija
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Bilinogojstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaVoćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo; smjerovi: Voćarstvo, Vinogradarstvo
SmjerVinogradarstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka voćarstva, vinogradarstva i vinarstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-04-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
There are many factors affecting chemical content of grape juice, some of which are ripeness, variety, area in which it is grown and the year of the harvest. Optimal harvesting period is affecting by the level of sugar and acid in grapes. When it comes to red wines, such as Frankovka, there is also the amount of tannin and anthocyanins in grapes to be considered. An important viticultural practices in modern wine industry is pruning of the bunches of the grapes. This paper depicts our following of the dynamics of accumulation of sugars, acid and overall poliphenols and antocyanins on Frankovka grapes (Vitis vinifera L.) in Feričanci wine region. The purpose of this paper is to determine how pruning bunches of grapes affects the quality of the grapes. We have conducted 10 pruning procedures, each 7 days apart, starting from 18.07.2011. to 26.09.2011. Vine pruning was done in a way that two canes and one spur with eight buds has been maintained. We have conducted 3 experiments. In first experiment no grape bunches have been removed. In second experiment we have removed one grape bunch from each sprout. In the third experiment there were only six bunches of grapes per vine left. Significant differences have been noted.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)grapes Frankovka acids sugars antocyanins poliphenols
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:373609
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner