diplomski rad
Iskorištavanje drvne biomase iz vinogradarske proizvodnje za proizvodnju energije

Danijela Beretin (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Bilinogojstvo
Podaci o radu
NaslovIskorištavanje drvne biomase iz vinogradarske proizvodnje za proizvodnju energije
AutorDanijela Beretin
Voditelj/MentorDavor Kralik (mentor)
Sažetak rada
Ovaj rad opisuje upotrebu drvne biomase iz vinogradarske proizvodnje za proizvodnju energije. Bavi se pitanjima važnosti upotrebe biomase, ponajviše iz ostataka poljoprivredne proizvodnje, za proizvodnju energije, te o utjecaju istog na očuvanje okoliša i bioraznolikosti. U okviru rada je provedeno manje istraživanje u okviru kojeg je tijekom jedne sezone izmjeren prinos biomase od tri sorte vinove loze (Frankovka, Chardonnay, Pinot bijeli). Pored toga, odredili smo količinu suhe i organske tvari u navedenim sortama. Dobiveni podaci pokazuju da postoje razlike u prinosu biomase između tri sorte. Frankovka i Chardonnay daju veći prinos za razliku od sorte Pinot bijeli. Kod određivanja suhe i organske tvari nije bilo značajnih razlika među navedenim sortama. Kroz rad je opisan primjer istraživanja iz Crne Gore u kojima navode količine dobivene biomase po trsu, kao i usporedbe kalorične vrijednosti briketa u odnosu na ostale energente, te usporedbe vrijednosti briketa s obzirom na različitost materijala od kojih su dobiveni. Vinova loza se navodi kao vrlo dobar energetski potencijal, ali je nedovoljno istražena na području Hrvatske. Hrvatska ima veliki potencijal za iskorištavanje biomase za proizvodnju energije zbog velikih šumskih i poljoprivrednih površina i velike količine biomase koju proizvede godišnje (oko 4 milijuna tona).
Ključne riječibiomasa ostaci vinove loze energija suha tvar organska tvar
Naslov na drugom jeziku (engleski)Exploitation of biomass from grape production to produce energy
Povjerenstvo za obranuVladimir Jukić
Mato Drenjančević
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Bilinogojstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaVoćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo; smjerovi: Voćarstvo, Vinogradarstvo
SmjerVoćarstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka voćarstva, vinogradarstva i vinarstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-12-11
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
This thesis describes the exploitation of biomass production from vineyards to produce energy. It deals with issues how important is to use biomass, mostly from agricultural residues, to produce energy and how this influence environment and biodiversity. During one season was made a small research in which was measured biomass yield of three varieties of vine (Frankovka, Chardonnay, Pinot blanc). In addition, we determined dry and organic matter in these varieties. The data obtained show that there are differences in the yield of biomass from three varieties. Frankovka and Chardonnay have higher yields compared to Pinot blanc. In determining dry and organic matter were no significant differences among varieties. This work describes one example from Montenegro. They made research about amounts of biomass per vine. They compared calorific values of briquettes and other energy resources, and also among briquettes that are made out of different materials. The grapevine is very good power potential but insufficiently explored in Croatia. The country has a great potential for exploitation biomass to produce energy because of the large forest and agricultural areas. Croatia produces huge amount of biomass per year (around 4 million tons).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)biomass grapevine residues energy dry matter organic matter
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:129825
PohranioJosipa Vrbanić