diplomski rad
Utjecaj rane ručne i strojne defolijacije na prinos i neke uvološke karakteristike kultivara Merlot (Vitis vinifera L.)

Ivan Horvat (2014)
Podaci o radu
NaslovUtjecaj rane ručne i strojne defolijacije na prinos i neke uvološke karakteristike kultivara Merlot (Vitis vinifera L.)
AutorIvan Horvat
Voditelj/MentorMato Drenjančević (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati utjecaj rane strojne i ručne defolijacije na prinos i neke uvološke karakteristike kultivara Merlot (Vitis vinifera L.) u 2012. godini. Defolijacija, kao ampelotehnički zahvat, provodila se prije cvatnje ručno i strojno u 3 repeticije. Ručna defolijacija sastojala se u tome da se po mladici skidalo 6 najstarijih listova zbog bolje izloženosti grozdova suncu, a strojna defolijacija urađena je pomoću traktorskog bočnog priključka. Uz tretmane ručne i strojne defolijacije proveden je i kontrolni tretman gdje se nije vršila defolijacija i služio je za usporedbu i bolje tumačenje rezultata. Na temelju dobivenih rezultata i statističke obrade utvrđeno je kako tretmani defolijacije nisu statistički značajno utjecali niti na jedan ispitivani parametar.
Ključne riječiMerlot uvološke karakteristike ampelotehnički zahvat defolijacija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Early hand and mechanical leaf removal on yeld and some uvological charachteristic of cv. Merlot (Vitis vinifera L.)
Povjerenstvo za obranuVladimir Jukić
Mirko Puljko
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Bilinogojstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaVoćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo; smjerovi: Voćarstvo, Vinogradarstvo
SmjerVinogradarstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka voćarstva, vinogradarstva i vinarstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-05-26
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The subject of this research was to determinate the impact of early mechanical and manual defoliation on the yield and some uvological characteristics of the Merlot cultivar (Vitis vinifera L.) during the year 2012. Defoliation as an ampelotechnical procedure was conducted before the flowering manually and mechanically in three repetitions by removing the six oldest leaves per seedling to obtain better insolation. Control group of seedlings was established where no defoliation was conducted for the purpose of this research. According to data from both groups, defoliation treatment was of no significance to either of the parameters in question
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Merlot uvological characteristics viticultural practices defoliation
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:822143
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner