diplomski rad
UTJECAJ FERMENTACIJE IMOBILIZIRANIM STANICAMA KVASCA NA PRISUTNOST BIOGNIH AMINA U NEKIM CRVENIM VINIMA VINOGORJA KUTJEVO

Anita Jurčić (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Bilinogojstvo
Podaci o radu
NaslovUTJECAJ FERMENTACIJE IMOBILIZIRANIM STANICAMA KVASCA NA PRISUTNOST BIOGNIH AMINA U NEKIM CRVENIM VINIMA VINOGORJA KUTJEVO
AutorAnita Jurčić
Voditelj/MentorBorislav Miličević (mentor)
Sažetak rada
Biogeni amini su dušični spojevi male molekularne težine, a važni su jer u višim koncentracijama mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi. Većinom nastaju u vinu procesom dekarboksilacije prekursora aminokiselina. Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati mogućnost primjene imobiliziranih kvasaca u postupku fermentacije kako bi se smanjio sadržaj biogenih amina u crnom vinu. Istraživanje se odnosi na kultivare Pinot crni, Frankovka, Merlot i Syrah koji se nalaze u grupi preporučenih i dopuštenih sorti vinogorja Kutjevo smještenog u istočnom dijelu kontinentalne Hrvatske. Količina biogenih amina utvrđena je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti - HPLC. U svim uzorcima vina histamin je bio najzastupljeniji biogeni amin, a slijedili su ga 2 – feniletilamin i triptamin. Iz dobivenih rezultata možemo utvrditi da primjena tehnologije s imobiliziranim kvascima može utjecati na nastanak biogenih amina
Ključne riječibiogeni amini fermentacija imobilizirane stanice kvasca
Naslov na drugom jeziku (engleski)EFFECT OF FERMENTATION BY IMMOBILIZED YEAST CELLS ON THE PRESENCE OF BIOGENIC AMINES IN SOME RED WINES WINEYARD KUTJEVO
Povjerenstvo za obranuVladimir Jukić
Vesna Rastija
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Bilinogojstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaVoćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo; smjerovi: Voćarstvo, Vinogradarstvo
SmjerVinogradarstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka voćarstva, vinogradarstva i vinarstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-07-10
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Biogenic amines are nitrogenous low molecular weight compounds and at high concentrations they might have influence for human health. Biogenic amines are mainly produced in wine from amino acid precursors by decarboxylation. The aim oft this research was to study the prospects of using fermentation method with immobilized yeast cells to decrease the content of biogenic amines in red wines. The object oft this research are grape varieties Pinot noir, Frankovka, Merlot and Syrah, wich are included in group of recommended and permitted varieties of Kutjevo vineyards, located in the east part of continental Croatia. Biogenic amines were quantified using a high performance liquid chromatography – HPLC. In all wine samples, histamin was the most abundant biogenic amine followed by 2 – phenylethylamine and tryptamine. From the results obtained in this study, it can be concluded that immobilized yeast cells technology can influence on the formation of biogenic amines
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)biogenic amines fermentation immobilized yeast cells
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:352010
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner