završni rad
INTENZIVNOST STOČARSKE PROIZVODNJE NA PODRUČJU OSJEČKO – BARANJSKE ŽUPANIJE U 2012. GODINI

Anja Gorup (2014)
Podaci o radu
NaslovINTENZIVNOST STOČARSKE PROIZVODNJE NA PODRUČJU OSJEČKO – BARANJSKE ŽUPANIJE U 2012. GODINI
AutorAnja Gorup
Voditelj/MentorJadranka Deže (mentor)
Sažetak rada
Osječko-baranjska županija raspolaže sa 212.013 ha poljoprivrednih površina od kojih su oranice, livade i pašnjaci u službi stočarstva na 206.366 ha. U pogledu stočarske proizvodnje, na području OBŽ razvijeno je govedarstvo, s naglaskom na proizvodnju mlijeka, svinjogojstvo, peradarstvo, konjogojstvo, ovčarstvo te kozarstvo. Korištenjem obrasca za izračunavanje uvjetnog grla stoke, a prema prikupljenim podacima i izračunima, dobivena je razina intenzivnosti stočarske proizvodnje na području OBŽ. U proizvodnji najviše je zastupljeno govedarstvo sa 0,2127 UG/ha i svinjogojstvo sa 0,0658 UG/ha. Slijede ovčarstvo sa 0,0203 UG/ha, konjogojstvo sa 0,0012 UG/ha te kozarstvo sa 0,0009 UG/ha i peradarstvo sa 0,0004 UG/ha. Dobiveni iznosi doveli su do utvrđivanja razine intenzivnosti proizvodnje koja iznosi 0,3013 UG/ha što predstavlja slabu intenzivnost stočarske proizvodnje Županije. Rezultati govore kako je neophodno intenzivirati stočarsku proizvodnju (mlijeko, meso) kao stratešku granu gospodarstva. Prema realnim mogućnostima stočarske proizvodnje, Županija bi mogla proizvoditi znatno veće količine svih proizvoda životinjskog podrijetla u odnosu na potrebelokalnog, ali i nacionalnog stanovništva
Ključne riječiintenzivnost stočarske proizvodnje uvjetna grla
Naslov na drugom jeziku (engleski)INTENSITY OF LIVESTOCK PRODUCTION IN THE OSIJEK-BARANJA COUNTY IN 2012. YEAR
Povjerenstvo za obranuJozo Kanisek
Ljubica Ranogajec
Davorin Turkalj
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekonomiku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Ekonomika
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaAgroekonomika
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-03-03
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Osijek-Baranja County has 212,013 ha of farm land of which arable land, meadows and pastures are in the service of livestock farming on 206,366 ha. In terms of livestock production in the area OBC is developed breeding of cattle, with emphasis on the production of milk, pigs, poultry, horses, sheep and goats. Using the form to calculate the conditional head of cattle, according to collected data and calculations, it is obtained the resulting level of intensity of livestock production in the area OBC. In the production of most represented are breeding of cattle with 0.2127 LU/ha and pig with 0.0658 LU/ha. Followed by breeding of sheep with 0.0203 LU/ha, horses with 0.0012 LU/ha, goats with 0.0009 LU/ha and poultry with 0.0004 LU/ha. The resulting amounts have led to the determination of the level of intensity of production, which amounts to 0.3013 LU/ha, which represents low intensity livestock production of County. The results indicate that it is necessary to intensify livestock production (milk, meat) as a strategic sector of the economy. According to the real possibilities of livestock production, the
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)intensity of livestock production LU
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:227541
PohranioJosipa Vrbanić