diplomski rad
UTJECAJ MIKROKLIMATSKIH PARAMETARA U STAJI NA KVALITETU MLIJEKA

Tena Plečić (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Stočarstvo
Podaci o radu
NaslovUTJECAJ MIKROKLIMATSKIH PARAMETARA U STAJI NA KVALITETU MLIJEKA
AutorTena Plečić
Voditelj/MentorPero Mijić (mentor)
Sažetak rada
Mikroklimatski parametri u staji su temperatura zraka, vlaga zraka, brzina strujanja zraka, koncentracija štetnih plinova (NH3, CO2, H2S), prašina u zraku, osvijetljenost u objektu te se trebaju se održavati u optimalnim granicama. Istraživanje je rađeno na farmi mliječnih krava„Landia“ u Tordincima. Na farmi su se mjerili mikroklimatski parametri te su u ovom radu njihove vrijednosti uspoređene s količinom dobivenog mlijeka. Najbolja proizvodnja je u mjesecu svibnju kada je 30,10 kg po kravi, u svibnju je odnos temperature i vlage zraka (THI) za 63,83. A najniža proizvodnja je u studenom kada je 24,81 kg, u istom periodu odnos temperature i vlažnosti zraka iznosi 51,11. Količina mliječne masti i bjelančevina su iznad optimalnih vrijednosti. U prosincu kada je razina THI najniža (42,26) visoka je mliječna mast (3,92) dok u srpnju kada je odnos temperature i vlažnosti zraka najviši (71,50) viša je i mliječna mast (3,79). . U prosincu kada je razina odnos temperature i vlažnosti zraka najniža (42,26) visoka je količina bjelančevina (3,57) dok u srpnju kada je THI najviši (71,50) količina bjelančevina je na najnižoj razini (3,27).
Ključne riječimikroklimatski čimbenici proizvodnja mlijeka bjelančevine mliječna mast
Naslov na drugom jeziku (engleski)INFLUENCE OF MICROCLIMATIC PARAMETERS IN THE BARN ON MILK QUALITYMij
Povjerenstvo za obranuVesna Gantner
Boris Antunović
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Stočarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Stočarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaZootehnika; smjerovi: Hranidba domaćih životinja, Lovstvo i pčelarstvo, Specijalna zootehnika
SmjerSpecijalna zootehnika
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka zootehnike
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-01-19
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Microclimate parameters in the barn are air temperature, air humidity, air velocity, concentrations of harmful gases (NH3, CO2, H2S), dust in the air, the brightness of the object and should be maintained within the optimal range. The research was conducted on a dairy farm "Landia" in Tordinci. On the farm were measured microclimatic parameters and in this paper, their values were compared with the amount of milk. The best production in the month of May when 30.10 kg per cow, in May, the relationship of temperature and humidity (THI) for 63.83. A lowest production in November when 24.81 kg in the same period the relationship of temperature and humidity is 51.11. Milk fat content and protein are above the optimum value. In December, when the level of THI lowest (42.26) is a high milk fat (3.92), while in July, when the relationship of temperature and humidity maximum (71.50) is higher and milk fat (3.79). . In December, when the level of the relationship of temperature and humidity lowest (42.26) is a high amount of protein (3.57), while in July when the THI highest (71.50) protein is at the lowest level (3.27).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)microclimate factors diplomski radmilk production protein milk fat
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:206898
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner