diplomski rad
Izvozni potencijal „ABC” svježeg krem sira, Belje d.d.

Igor Gorup (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekonomiku
Podaci o radu
NaslovIzvozni potencijal „ABC” svježeg krem sira, Belje d.d.
AutorIgor Gorup
Voditelj/MentorRužica Lončarić (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu istraženi su čimbenici izvoznog potencijala ABC svježeg krem sira. Analizirana je proizvodnja, prodaja u Hrvatskoj i tržišni potencijali u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Slovačkoj i ostalim zemljama. Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju izvoz ABC svježeg krem sira znatno je porastao te bilježi veći porast na stranim tržištima nego u Hrvatskoj. Najveći izvoz ABC svježeg krem sira je na tržištu Bosne i Hercegovine koji iznosi preko 60% od ukupnog izvoza. Od 2011. godine do 2014. godine prodaja i izvoz ABC svježeg krem sira kontinuirano raste, kako na domaćem tržištu tako i na stranim tržištima. Tijekom godina izvoz i prodaja ABC svježeg krem sira rastu više nego prodaja na domaćem tržištu. U budućnosti Belje d.d. planira i dalje povećati svoje poslovanje i plasman ABC svježeg krem sira na nova tržišta kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati
Ključne riječiBelje mlijeko sir izvoz tržište
Naslov na drugom jeziku (engleski)Export potential of „ABC” fresh cream cheese, Belje d.d
Povjerenstvo za obranuKrunoslav Zmaić
Pero Mijić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekonomiku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Ekonomika
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaAgroekonomika
Akademski / stručni nazivmagista/ magistra inženjer/inženjerka agroekonomika
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-07-17
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
I this paper factors of the export potential of ABC fresh cream cheese is explored. Analyzed are production and sales in Croatia and market potential in Serbia, Macedonia, Montenegro, Slovakia and other countries. With the Croatian entry into the European Union the export of ABC fresh cream cheese grew significantly and it recorded a greater increase in foreign markets than in Croatia. The largest export of ABC fresh cream cheese is in the market of Bosnia and Herzegovina, which is over 60% of total exports. From 2011 to 2014 sales and export of ABC fresh cream cheese grows steadily in domestic and foreign markets. Over the years export and sale of ABC fresh cream cheese grows more in foreign markets than in the domestic market. In the future Belje d.d. plans to continue to increase their management and placement of ABC fresh cream cheese into new markets such as the United Arab Emirates
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Belje milk cheese export market
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:147717
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner