diplomski rad
pH vrijednost i boja mesa tovnih pilića

Matija Pavelić (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Specijalnu zootehniku
Podaci o radu
NaslovpH vrijednost i boja mesa tovnih pilića
AutorMatija Pavelić
Voditelj/MentorZoran Škrtić (mentor)
Sažetak rada
Glavni cilj ovog diplomskog rada je opisati ovisnost između pH-vrijednosti i boje mesa kod tovnih pilića i dobivene rezultate istraživanja usporediti s literaturnim podacima. Cilj je također sažeto prikazati sistem proizvodnje tovnih pilića u svim segmentima, te prednosti i nedostatke. Na 43 muška pilića podrijetlom Hubbard Classic istraženi su pH2 vrijednost i boja mišića. pH2 vrijednost (24 sata nakon klanja pilića) utvrđena je pomoću digitalnog pH-metra «Mettler» MP120-B. Boja mesa određena je pomoću uređaja «Minolta» CR-300. U cilju mjerenja boje mesa, pomoću navedenog uređaja određene su L*, a* i b* vrijednosti za prsni mišić. Prosječne vrijednosti za istražena svojstva bile su: pH2 = 6,02±0,20, L* = 52,50±3,80, a* = 2,47±1,22 i b* = 11,30±2,45. Najvarijabilnije svojstvo je a* (Kv=49,39%), a najujednačenije pH2 (Kv=3,39%). Pozitivna i jaka veza utvrđena je između L* i b* vrijednosti za boju mesa (r=0,71). Između vrijednosti pH2 i L* te između pH2 i b* utvrđene su jake i negativne veze (rpH2L*=-0,66 i rpH2b*=-0,56). Slabe i pozitivne veze bile su između vrijednosti a* sa ostalim istraženim obilježjima (L*, b* i pH2).
Ključne riječipH2 vrijednost tovni pilići boja mesa korelacija i regresija
Naslov na drugom jeziku (engleski)pH value and meat color of broilers
Povjerenstvo za obranuZlata Kralik
Dalida Galović
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Specijalnu zootehniku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Stočarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaZootehnika; smjerovi: Hranidba domaćih životinja, Lovstvo i pčelarstvo, Specijalna zootehnika
SmjerSpecijalna zootehnika
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka zootehnike
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The main point of this diploma thesis is to describe the relationship between pH and color in broilers meat and the results of research compared with literature date. The aim is also summarized a system of production of broilers in all aspects, and production advantages and disadvantages. On 43 male broilers originating Hubbard Classic explored the pH2 value and color of muscle. pH2 value (24 hours after slaughter chickens) was determined by using a digital pH meter „Mettler“ MP120-B. The color of meat is determined by the device „Minolta“ CR-300. To measure the color of meat, by using „Minolta“ device are determined by the L*, a* and b* values for pectoral muscle. Average values for the properties which studied were: pH2 = 6,02±0,20, L* = 52,50±3,80, a* = 2,47±1,22 and b* = 11,30±2,45. Most variable feature is a* (Kv=49,39%), and most even is pH2 (Kv=3,39%). Positive and strong relationship was found between L* and b* values for the color of meat (r=0,71). Between the value of pH2 and L* and between b* and pH2 were determined strong and negative relation (rpH2L*=-0,66 i rpH2b*=-0,56). Weak and positive relationship was between the value of a* with the other investigated characteristics (L*, b* and pH2).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)pH2 value meat color broilers correlation and regression
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:692507
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner