diplomski rad
Agrofortifikacija pšenice selenom

Iva Tokić (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekologiju
Podaci o radu
NaslovAgrofortifikacija pšenice selenom
AutorIva Tokić
Voditelj/MentorZdenko Lončarić (mentor)
Sažetak rada
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj agrofortifikacija na koncentraciju Se u zrnu različitih sorata pšenice, te učinak folijarne aplikacije i aplikacije Se po površini tla i ispitati utjecaj provedenih tretmana na unos Se u prehrambeni lanac. Vegetacijski pokus proveden je s tri sorte pšenice (Divana, Srpanjka i Simonida) u vegetaciji 2011./12. na proizvodnim površinama PZ “Banovci” u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Za gnojidbu je korišten natrijev selenat (Na2SeO4), uz dodatak adheziva (0,1 % Herbovit v/v) za folijarne aplikacije, a primijenjen je po tretmanima kako slijedi: kontrola bez aplikacije Se, folijarna aplikacija Na2SeO4 s 5 g Se ha-1, folijarna aplikacija Na2SeO4 s 10 g Se ha-1, aplikacija Na2SeO4 otopinom po površini tla s 10 g Se ha-1. Utjecaj tretmana na komponente prinosa i agronomska svojstva pšenice nije zabilježen, međutim kod svih tretmana utvrđeno je značajno povećanje koncentracije Se u zrnu. Koncentracije su povećane s prosječnih 52 μg kg-1 u kontroli na 200 μg kg-1 pri folijarno aplikaciji 5 g Se ha-1, 410 μg kg-1 pri folijarnoj aplikaciji 10 g Se ha-1 te na 379 μg kg-1 pri aplikaciji 10 g Se ha-1 po površni tla. Odnošenje Se prinosom zrna pšenice kretalo se od 0,44 g ha-1 bez aplikacije Se do 3,15 g ha-1 aplikacijom 10 g Se ha-1. Odnošenje apliciranog Se zrnom bilo je u rasponu 20,6-27,1%. Sorta pšenice nije značajno utjecala na povećanje koncentracije i odnošenje Se prinosom zrna. Na temelju analiza 15 tipova tkiva pokusnih životinja utvrđeno je povećanje koncentracije Se u svim tkivima, u prosjeku od 0,433 mg kg-1 u kontroli do 0,563 mg kg-1 kod jedinki tretiranih selenom, a u 10 tipova utvrđene vrijednosti su i statistički značajne.
Ključne riječiagrofortifikacija pšenica selen pokusne životinje
Naslov na drugom jeziku (engleski)Wheat Agrofortification with Selenium
Povjerenstvo za obranuBrigita Popović
Vladimir Ivezić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Bilinogojstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaEkološka poljoprivreda
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka ekološke poljoprivrede
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-12-20
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this study was to determinate the impact of the agronomic fortification of wheat with Se on Se concentration enhancement in grain of different wheat cultivars, simultaneously observing foliar and soil application, and to examine the influence of performed treatments on increment of Se intake into the food chain, afterwards. Field experiment was conducted with three wheat varieties (Divana, Srpanjka, Simonida), in year 2011/2012, on the production field area near Banovci in Vukovar-Srijem County. Sodium selenate (Na2SeO4) was used as fertilizer, with addition of adhesive (0,1 % Herbovit v/v) for foliar applications and it was applied by treatments as follows: control - without Se application, foliar application of Na2SeO4 in the amount of 5 g Se ha-1, foliar application of Na2SeO4 in the amount of 10 g Se ha-1, soil application of Na2SeO4 solution in the amount of 10 g Se ha-1. The influence of treatments on yield components and agronomic properties was not found, but Se concentration enhancement in grain was found in all treatments. Concentrations increased from 52 μg kg-1 in control to 200 μg kg-1 at foliar application of 5 g Se ha-1, 410 μg kg-1 at foliar application of 10 g Se ha-1 and to 379 μg kg-1 at soil application of 10 g Se ha-1. The range of removal of applied Se by grain was 20,6-27,1%. Unlike treatments, wheat cultivars did not have a significant influence on increment of Se concentrations in grain and Se removal by grain yield. Based on the analysis of 15 tissue types of test animal, the increment of Se was determined in all tissues, which average values ranged from 0,433 mg kg-1 in control to 0,563 mg kg-1 in Se-supplemented animals, and for 10 tissues those values were statistically significant.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)agrofortification wheat selenium test animals
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:741592
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner