diplomski rad
EKOLOŠKA POLJOPRIVREDA KAO NOSITELJ ODRŽIVOG RAZVOJA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Dijana Barišić (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekonomiku
Podaci o radu
NaslovEKOLOŠKA POLJOPRIVREDA KAO NOSITELJ ODRŽIVOG RAZVOJA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE
AutorDijana Barišić
Voditelj/MentorTihana Sudarić (mentor)
Sažetak rada
Ekološka poljoprivreda je vid poljoprivredne proizvodnje koji je uvelike u skladu sa zahtjevima koncepta održivog razvitka, a koji značajno umanjuje negativne učinke napretka i razvoja poljoprivredne proizvodnje, a ujedno proizvodi dovoljne količine visokokvalitetne hrane, te umanjuje negativne učinke utjecaja na okoliš. Osječko-baranjska županija prednjači pred ostalim hrvatskim županijama, u odnosu na broj površina pod ekološkom proizvodnjom, brojem fizičkih i pravnih osoba upisanih u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji. Poduzetnici, ekološki proizvođači na području Osječko-baranjske županije imaju za cilj poticanje razvoj konkurentne i ekonomski isplative proizvodnje, usklađene s potrebama ljudi za zdravom hranom na načelima održivog razvoja. Tržište ekoloških proizvoda nije organizirano. Cijene ekoloških proizvoda veće su u odnosu na konvencionalne proizvode. Zbog toga se nameće potreba za snažnom i raznolikom promocijom ekološke poljoprivrede i ekoloških proizvoda putem organiziranih i osmišljenih nastupa ekoloških proizvođača na tržištu, kako bi ekološki uzgojene hrana bila sve prisutnija na policama trgovina, te tako pronašla svoje mjesto u mnogim kućanstvima.
Ključne riječiekološka proizvodnja ekološki proizvođač tržište poduzetništvo.
Naslov na drugom jeziku (engleski)ECOLOGICAL AGRCULTURE AS THE HOLDER OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT OSIJEK-BARANJA COUNTY
Povjerenstvo za obranuJadranka Deže
Krunoslav Zmaić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekonomiku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Ekonomika
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaAgroekonomika
Akademski / stručni nazivmagista/ magistra inženjer/inženjerka agroekonomika
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-06-10
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Ecological agriculture is a type of a agricultural production which is in its major part in accordance with a concept of sustainable development which significantly diminishes negative influences of progress and development of agricultural production, also produces acceptable quantities of high-quality food, and diminishes negative influences on environment. County of Osijek and Baranja is ahead of other Croatian counties, compared by the number of ecologic production area, the number of individuals and legal persons entered in the register of ecologic production companies. Entrepreneurs, eco-producers in the Osijek and Baranja County have a primary objective to encourage development of competitive and economically viable production, consistent with the needs of people for "healthy" food on the principles of sustainable development. Ecological product market is not organized. Ecological products prices are higher than prices of conventional products. Therefore, there is a need for a strong and diversified ecological agriculture and ecological products promotion, through the organized and conceived performance by ecological producers, so that ecological food become even more present on shelves of stores and slowly find its place into many households.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)sustainable development ecological agriculture ecological producer market.
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:422528
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner