završni rad
UZGOJ SVINJA U SLOBODNOM SUSTAVU DRŽANJA

Domagoj Mihelčić (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekonomiku
Podaci o radu
NaslovUZGOJ SVINJA U SLOBODNOM SUSTAVU DRŽANJA
AutorDomagoj Mihelčić
Voditelj/MentorDalida Galović (mentor)
Sažetak rada
Sustavi držanja kao i smještaj svinja su vrlo važni preduvjeti za uspješnu svinjogojsku proizvodnju.Za držanje svinja u slobodnom sustavu uzgoja najpogodnije su pasmine koje imaju veću otpornost u odnosu na konvencionalne pasmine, te one pasmine koje se lakše prilagođavaju lokalnim uvjetima, posebno u pogledu hranidbe. Proizvodna svojstva svinja držanih na otvorenom su u praksi slabija, nego od svinja držanih u zatvorenom sustavu. Poboljšana su joj zato svojstva mesa koja su kvalitetnija zbog posebne hranidbe, pa je meso svinje uzgojene na otvorenom posebno pogodno za preradu suhomesnatih proizvoda. U europskim okvirima vidljiva je potražnja za kvalitetnim proizvodima od svinjskog mesa s regionalnim identitetom koji se proizvode u skladu sa zahtjevima za očuvanjem okoliša.
Ključne riječislobodni sustav držanja crna slavonska svinja turopoljska svinja kvaliteta mesa
Naslov na drugom jeziku (engleski)PIGS BREEDING IN THE FREE RANGE KEEPING SYSTEM
Povjerenstvo za obranuVladimir Margeta
Tihana Sudarić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekonomiku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Ekonomika
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerAgroekonomika
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-07-17
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The keeping systems as well as accomodation of pigs are very important precondition for succsefull pig production. Most suitable breeds for outdoor cultivation system are those who are more resistant in compare to conventional breeds and those breeds who easily adapt to local souronding conditions, especialy in matter of nutrition. Product traits of pigs kept outdoors in practice are lesser than from pigs kept in closed system. The properties of meat of outdoor pigs are improved than meat of closed system pigs because of special feeding, so one can come to a conclusion that meat of outdoor pigs are more suitable for dry meat products. The European framework is in evident demand for quality pork products with regional identities which are produced in accordance with the environmental requirements.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)free range keeping system Black Slavonian pigs Turopolje pigs meat quality
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:659384
PohranioJosipa Vrbanić