završni rad
EKONOMIKA PROIZVODNJE KONZUMNIH JAJA NA OBITELJSKOM POLJOPRIVREDNOM GOSPODARSTVU MARUŠIĆ U 2013. GODINI

Josip Milošević (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekonomiku
Podaci o radu
NaslovEKONOMIKA PROIZVODNJE KONZUMNIH JAJA NA OBITELJSKOM POLJOPRIVREDNOM GOSPODARSTVU MARUŠIĆ U 2013. GODINI
AutorJosip Milošević
Voditelj/MentorJadranka Deže (mentor)
Sažetak rada
Uvjeti držanja nesilica su propisani zakonima Europske Unije. Nesilice tijekom svoje nesivosti koja traje do 90. dana starosti snesu oko 330 - 400 jaja ovisno o načinu držanja i čuvanja. Prilikom samog početka uzgoja nesilica osobito je potrebno obratiti pažnju na sam odabir nesilica za proizvodnju konzumnih jaja i upravo je pravilan izbor najznačajniji preduvjet za ostvarenje ekonomski opravdanih rezultata u proizvodnji. Trenutna cijena stočne hrane je prihvatljiva iz razloga što je puno efikasnije koristiti stočnu hranu umjesto samo jedne ili dvije vrste žitarica. U stočnoj hrani ima vitamina i drugih neophodnih komponenti. Ekonomičnost poslovanja u uvjetima na gospodarstvu Marušić u 2013. iznosi 1,75 što potvrđuje ekonomsku opravdanost. Rentabilnosti proizvodnje je potvrđena stopom rentabilnosti 75,33%.
Ključne riječiekonomika proizvodnje konzumna jaja
Naslov na drugom jeziku (engleski)ECONOMICS OF CONSUMER EGG PRODUCTION ON MARUŠIĆ FAMILY FARM IN 2013.
Povjerenstvo za obranuLjubica Ranogajec
Jozo Kanisek
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekonomiku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Ekonomika
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaAgroekonomika
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The conditions for keeping hens are written in the laws of the European Union. During the laying period, which lasts up to 90. weeks of age, hens lay down about 330 – 400 eggs depending on the method of keeping and storage. During the very beginning of breeding it's very important to pay the attention to breed we pick, and the proper selection is the most important prerequisite for the achievement of economically viable results in the production. The current price of animal feed is acceptable because it is much more efficient to use forage instead of just one or two types of grains. Business efficiency in terms of the economy Marusic in 2013 is 1.75, which confirms the economic efficiency. Profitability of production is confirmed rate of return 75,33%.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)economics of production consumer eggs
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:426310
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner