diplomski rad
Primjena mikoriznih gljiva u poljoprivrednoj proizvodnji

Boris Ravnjak (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Bilinogojstvo
Podaci o radu
NaslovPrimjena mikoriznih gljiva u poljoprivrednoj proizvodnji
AutorBoris Ravnjak
Voditelj/MentorSuzana Kristek (mentor)
Sažetak rada
Brojni su dokazi da je mikoriza najbolja, najjeftinija i najučinkovitija metoda za dobivanje većih i zdravijih prinosa - u potpunosti u skladu s prirodom. Iz toga ju razloga mnogi znanstvenici danas smatraju jedinim pravim rješenjem za uzgoj različitih kultura i zaštitu ekosustava. Više od 90% biljnih vrsta prirodno stvara mikorizni simbiotski odnos, a ona je primjenjiva u šumarstvu, vinogradarstvu, maslinarstvu, kod uzgoja povrća, voća, jestivih gljiva, ukrasnog i sobnog bilja, kao i pri njezi travnjaka. Mikorizom se postiže i znatna ušteda u trudu i vremenu uloženom u uzgoj kultura, kao i u utrošku vode, gnojiva te sredstava za zaštitu bilja. Povrtne i voćne kulture daju više plodova uz manji uloženi trud, a začinsko bilje i cvijeće intenzivnije mirišu, a trajnice lakše prežive zimu i u proljeće su vitalnije.
Ključne riječimikoriza mikorizne gljive simbioza ekološka proizvodnja
Naslov na drugom jeziku (engleski)Application of mycorrhizal fungi in agricultural production
Povjerenstvo za obranuSanda Rašić
Gordana Bukvić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Bilinogojstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaVoćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo; smjerovi: Voćarstvo, Vinogradarstvo
SmjerVinogradarstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka voćarstva, vinogradarstva i vinarstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
There are numerous evidences that mychorrhiza is the best, cheapest and most effective method of getting bigger and heathier yields – completely in harmony with nature. It is the reason that many scientists today believe that mychorrhiza is the only real solution for the cultivation of various crops and the protection of ecosystems. More than 90% of plant cpecies naturraly produce mycorrhizal symbiotic relationship, and it can be applied in forestry, viticulture, olive cultivation, in vegetable's, fruit's, edible mushroom's and ornamental and houseplants cultivation, as well as in lawn care. Mycorrhiza is also contributing to the substantial savings in taking the time to grow crops, as well as in the consumption of water, fertilizers and plant production products. Vegetable and fruit crops give more fruit with less effort, herbs and flowers smell more intensively, and perennials are more likely to survive the winter and in spring they are more vital.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)mycorrhiza mycorrhizal funghi symbiosis organic production
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:235461
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner