završni rad
Utjecaj hranjivih podloga i eteričnih ulja na razvoj Botrytis cinerea

Ana-Marija Damjanović (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Zaštitu bilja
Podaci o radu
NaslovUtjecaj hranjivih podloga i eteričnih ulja na razvoj Botrytis cinerea
AutorAna-Marija Damjanović
Voditelj/MentorJasenka Ćosić (mentor)
Sažetak rada
Razvoj sive plijesni uzrokovane gljivom Botrytis cinera na jagodi praćen je tijekom tri dana na temperaturama 5˚C, 15˚C i 25˚C te je utvrđeno da je razvoj bolesti najbrži na 25˚C. Na toj temperaturi su prve promjene na plodu jagode uočene već 24 sata od inokulacije dok je nakon tri dana plod bio potpuno zahvaćem bolešću. Utjecaj 11 vrsta eteričnih ulja na razvoj B. cinerea praćen je na temperaturama 20 i 25˚C. Najbolje antifungalno djelovanje na istraživanu gljivu na obje temperature imala su ulja timijana i kima. Praćenjem utjecaja hranjivih podloga (PDA, Čapek agar, podloga od mrkve, podloga od rajčice) na rast gljive utvrdili smo da je najbolji razvoj micelija utvrđen na PDA podlozi i podlozi od rajčice.
Ključne riječiBotrytis cinera jagode eterična ulja hranjiva podloga
Naslov na drugom jeziku (engleski)Influence of nutrition media and essential oils on the development of Botrytis cinerea
Povjerenstvo za obranuKarolina Vrandečić
Nada Parađiković
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Zaštitu bilja
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Fitomedicina
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerBilinogojstvo
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-09-09
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Development of grey mould caused by Botrytis cinera on strawberry was followed during three day period on temperatures 5˚C, 15˚C and 25˚C, and it was determined that the highest disease development was on 25˚C. On that temperature first changes on the strawberry fruit were noticed 24 hours after inoculation, and after 3 days fruit was completely covered with disease. Influence of 11 essential oils on development of B. cinerea was followed on temperatures 20 i 25˚C. The best antifungal activity on both temperatures had oils of thyme and cumin. Investigating the influence of media (PDA, Čapek, carrot agar and tomato agar) on fungal development it was determined that the best mycelial development is on PDA and tomato agar.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Botrytis cinera strawberry essential oils nutrition media
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:540698
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner