diplomski rad
POGODNOST HELJDE ZA PROIZVODNJU U EKOLOŠKOM RATARENJU

Ivica Arnaut (2010)
Podaci o radu
NaslovPOGODNOST HELJDE ZA PROIZVODNJU U EKOLOŠKOM RATARENJU
AutorIvica Arnaut
Voditelj/MentorBojan Stipešević (mentor)
Sažetak rada
Heljda (Fagopyrum esculentum) je vrlo korisna biljka za ekološki uzgoj. Dobro se uklapa u plodored zbog kratke vegetacije - kao naknadni usjev. Poboljšava čistoću tla jer koristi teško topive fosfate koji se nalaze u dubljim slojevima tla. Heljda je odlične hranidbene vrijednosti zbog velikog broja proteina. Posjeduje antikancerogeno djelovanje zahvaljujući vitaminu P - rutinu. Heljda se koristi kao zrno, pahuljice ili brašno.
Ključne riječiHELJDA EKOLOŠKA POLJOPRIVREDA RUTIN NAKNADNI USJEV
Naslov na drugom jeziku (engleski)FITNESS BUCKWHEAT FOR PRODUCTION IN ORGANIC FARMING
Povjerenstvo za obranuDanijel Jug
Bojana Brozović
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Bilinogojstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Bilinogojstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaEkološka poljoprivreda
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka ekološke poljoprivrede
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-07-20
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Buckwheat (Fagopyrum esculentum) is a very useful plant for organic production. It fits well in crop rotation due to a short growing season - as subsequent crop. It improves the purity of the soil because it uses hardly soluble phosphates contained in the deeper layers of soil. Buckwheat has a great nutritional value because oft he large number of proteins. It has anticancer activity due to vitamin P - routine. Buckwheat is used as grain, cereal or flour.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)BUCKWHEAT ORGANIC AGRICULTURE ROUTINE SUBSEQUENT CROP
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:989370
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner