diplomski rad
PROIZVODNJA HRVATSKIH AUTOHTONIH SIREVA

Valentina Vasiljević (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekologiju
Podaci o radu
NaslovPROIZVODNJA HRVATSKIH AUTOHTONIH SIREVA
AutorValentina Vasiljević
Voditelj/MentorSuzana Kristek (mentor)
Sažetak rada
U radu je opisano što su tradicijski hrvatski sirevi i prikazan je njihov značaj s obzirom na globalizaciju i industrijalizaciju u proizvodnji hrane. Najvažnija odlika tradicijskih sireva je njihova originalnost tehnologije i izvornost sirovine koja se ugrađuje u te proizvode. Kako se radi o proizvodima potencijalno vrlo velike profitabilnosti (visoke cijene) važno je na tim proizvodima provesti jednu od mogućih zaštita na europskoj razini. U radu je načinjen pregled osnovnih tehnoloških parametara u proizvodnji tvrdih tradicijskih sireva s obzirom na vrstu, tipizaciju i toplinsku obradu mlijeka, sirenje, rezanje i obradu sirnog zrna, izgled, soljenje i zrenje sira.
Ključne riječihrvatski tradicijski sir karakterizacija tehnološki parametri
Naslov na drugom jeziku (engleski)CROATIAN AUTOCHTHONOUS CHEESE PRODUCTION
Povjerenstvo za obranuDrago Bešlo
Zvonko Antunović
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Ekonomika
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaAgroekonomika
Akademski / stručni nazivmagista/ magistra inženjer/inženjerka agroekonomika
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In this review traditional Croatian cheeses were described as well as their importance considering globalization and industrialization in food production. The most important of traditional cheeses is their originality and origin of milk that is incorporated in those products. As we consider products with very high profitability (high price) it is important to conduce one of possible protection on European level. The review of basic technological parameters in production of hard traditional cheeses considering type, standardization and heat treatment of milk, renneting, curd cutting and drying, dimension, salting and ripening was done.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Croatian traditional cheese characterization technological parameters
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:672864
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner