završni rad
ZNAĈAJNI KOROVI U SOJI I MOGUĆNOSTI NJIHOVOG SUZBIJANJA

Marija Lončar (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Bilinogojstvo
Podaci o radu
NaslovZNAĈAJNI KOROVI U SOJI I MOGUĆNOSTI NJIHOVOG SUZBIJANJA
AutorMarija Lončar
Voditelj/MentorSanda Rašić (mentor)
Sažetak rada
Soja (Glycine max (L.) Merrill) značajna je bjelančevinasto-uljna biljka s visokim sadrţajem minerala i vitamina u zrnu. Ima veliku ulogu u industriji, kao i u ishrani ljudi i ţivotinja Budući da je soja tako značajnija kultura, potrebno joj je osigurati sve uvjete za normalan i neometan rast i razvoj. U tehnološkom procesu uzgoja soje, značajnu ulogu zauzimaju korovi koji u velikoj mjeri utječu na cjelokupan prinos zrna, kao i na njegovu kvalitetu. Tokom cijele vegetacije, biljka soje ţivi u kompeticijskom odnosu s korovnim biljkama koje svojim prisustvom oteţavaju ţetvu, negativno djeluju na kakvoću zrna i pri ţetvi povećavaju njegovu vlagu. Zbog ovih činjenica suzbijanje korova potrebno je provoditi, što je upotrebom selektivnih herbicida moguće i postići. Aplicirajući selektivne herbicide u različitim vremenskim rokovima, pre-sowing, pre-emergence i post-emergenc te kombinacijom agrotehničkih mjera suzbijanja korova na pravilan i odgovarajući način moguće je postići ţeljeni učinak u smislu kvalitetnih i velikih prinosa..
Ključne riječisoja korovi suzbijanje korova herbicidi
Naslov na drugom jeziku (engleski)SIGNIFICANT WEEDS IN SOYBEAN AND THE POSSIBILITIES OF WEED CONTROL
Povjerenstvo za obranuEdita Štefanić
Ivana Varga
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Bilinogojstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Bilinogojstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerHortikultura
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-07-03
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Soybean (Glycine max (L.) Merrill) is an important protein-oil plant with very high concentration of minerals and vitamins in its beans. It plays important role in industry, nutrition of people and animals. Since it is very important culture, all conditions for its growth and development should be satisfied. In technological process of soybean cultivation, weeds significantly effect overall bean income and its quality. During the whole vegetation, the plant lives in competitive relationship with weeds, which make the harvest complicated, decrease bean quality and increasebean moisture. Due to these fact, weed control should be carried out, which is achievable using selective herbicides. Appropriate application ofagro-technical measures and herbicides for weed control in different time frames, pre-sowing, pre-emergence and post-emergence, leads to high quality and quantity incomes.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)soybean weeds weed control herbicides
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:248066
PohranioJosipa Vrbanić