diplomski rad
Utjecaj rane ručne i strojne defolijacije na prinos i neke uvološke karakteristike kultivara Cabernet sauvignon (Vitis vinifera L.)

Libor Caha (2013)
Podaci o radu
NaslovUtjecaj rane ručne i strojne defolijacije na prinos i neke uvološke karakteristike kultivara Cabernet sauvignon (Vitis vinifera L.)
AutorLibor Caha
Voditelj/MentorMato Drenjančević (mentor)
Sažetak rada
Defolijacija je bitan ampelotehnički zahvat u vinogradarskoj proizvodnji. Predmet ovoga istraživanja bio je utjecaj rane ručne i strojne defolijacije na prinos i neke uvološke karakteristike kultivara Cabernet sauvignon (Vitis vinifera L.) u odnosu na kotrolni tretman (bez defolijacije). Istraživanje je provedeno tijekom 2012. godine, a defolijacija obavljena neposredno prije cvatnje. Strojna defolijacija obavljena je bočnim traktorskim priključkom, dok je ručnom defolijacijom na svakoj mladici uklonjeno šest listova kako bi se postigla dobra izloženost grozdova svjetlosti. Iako su uočene relativne razlike između pojedinih tretmana za određena ispitivana svojstva samo je ručna defolijacija statistički značajno smanjila prinos u odnosu na kontrolni tretman.
Ključne riječidefolijacija ampelotehnički zahvat uvološke karakteristike Cabernet sauvignon
Naslov na drugom jeziku (engleski)Early hand and mechanical leaf removal on yeld and some uvological charachteristic of cv. Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.)
Povjerenstvo za obranuMirko Puljko
Vladimir Jukić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Bilinogojstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaVoćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo; smjerovi: Voćarstvo, Vinogradarstvo
SmjerVinogradarstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka voćarstva, vinogradarstva i vinarstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-11-27
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Defoliation is important viticultural practices in grape production. The subject of the study was the impact of early defoliation hand and machine on the yield and some uvological characteristics of cv. Cabernet Sauvignon ( Vitis vinifera L.) in regards to control treatment (without defoliation). The study was conducted during 2012th year and defoliation performed just before flowering. Machining defoliation was carried out side the tractor connection, while the manual defoliation on each shoot was removed six sheets to achieve a good exposure clusters. Despite the fact that there are some relative differences between treatments only hand defoliation statistical significantly affected one yield comapred to control treatment.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)defoliation viticultural practices uvological characteristics Cabernet Sauvignon
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:194901
PohranioJosipa Vrbanić