završni rad
EKONOMSKA ANALIZA PROIZVODNJE MLIJEKA NA FARMI „KOKIĆ“

Ivan Đurković (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekonomiku
Podaci o radu
NaslovEKONOMSKA ANALIZA PROIZVODNJE MLIJEKA NA FARMI „KOKIĆ“
AutorIvan Đurković
Voditelj/MentorIgor Kralik (mentor)
Sažetak rada
U radu je analizirana problematika ekonomske isplativosti proizvodnje mlijeka na primjeru farme mliječnih krava holstein pasmine gdje se kroz period od dvije godine kroz analizu ukupnih troškova pokazuje da vlastita proizvodnja voluminozne krme i primjena novih tehnologija umanjuje troškove koji bi nastali kupovinom istih na tržištu te kako smanjenje cijene koštanja proizvodnje može povećati ekonomičnost i rentabilnost proizvodnje. Analizom se pokazuje kako gospodarstvo ima predispozije za daljnji napredak kroz bolji menadžment proizvodnje povećanjem proizvodnosti po muznom grlu i smanjenjem troškova po jedinici proizvoda koji su mogući u ovakvom sustavu gospodarenja.
Ključne riječiproizvodnja mlijeka troškovi ishrane cijena koštanja ekonomičnost rentabilnost
Naslov na drugom jeziku (engleski)ECONOMIC ANALYSIS OF MILK PRODUCTION ON FARM „KOKIĆ“
Povjerenstvo za obranuKrunoslav Zmaić
Davorin Turkalj
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekonomiku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Ekonomika
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerAgroekonomika
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-10-09
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
This study analyzes the issue of economic viability of milk production in the case of farm dairy Holstein cows where over a period of two years through the analysis shows that the total cost of their own fodder production and application of new technology reduces the costs that would arise from buying them on the market and to reduce prices cost of production can increase the efficiency and profitability of production. The analysis shows that the economy has predispositions for further improvements through better management of production by increasing productivity per milking cow and reduced costs per unit of output that are possible in this system of management. Keywords: milk production, the cost of food, price
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)milk production the cost of food price cost effectiveness profitability
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:374363
PohranioJosipa Vrbanić