diplomski rad
UTJECAJ TEMPERATURE I pH PODLOGE NA RAST GLJIVE BOTRYTIS CINEREA

Ana-Marija Damjanović (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Zaštitu bilja
Podaci o radu
NaslovUTJECAJ TEMPERATURE I pH PODLOGE NA RAST GLJIVE BOTRYTIS CINEREA
AutorAna-Marija Damjanović
Voditelj/MentorJasenka Ćosić (mentor)
Sažetak rada
U radu je istraživan utjecaj razliĉitih temperatura (15, 22, 30°C) i tri razliĉite pH vrijednosti PDA podloge (5,5, 6,5 i 7,5) na razvoj gljive Botrytis cinerea koja je uzroĉnik sive plijesni. Gljiva se razvijala statistiĉki vrlo znaĉajno bolje na temperaturama 15 i 22°C u odnosu na porast gljive na 30°C. Na temperaturama 15 i 22°C micelij je već sedam dana od nacjepljivanja ispunio Petrijevu zdjelicu bez obzira na pH podloge. Na 30°C i nakon ĉetrnaest dana od nacjepljivanja promjer micelija je bio manji od 2 cm bez obzira na kiselost podloge. Na temperaturi 30°C razvoj Botrytis cinerea na pH 6,5 bio je statistiĉki vrlo znaĉajno bolji u odnosu na porast micelija na pH 8,0. Na temperaturama 15 i 22°C gljiva se jednako dobro razvijala na u svim varijantama pokusa bez obzira na kiselost podloge.
Ključne riječipH hranjive podloge temperatura Botrytis cinerea
Naslov na drugom jeziku (engleski)INFLUENCE OF TEMPERATURE AND pH OF NUTRITION MEDIA ON GROWTH OF BOTRYTIS CINEREA
Povjerenstvo za obranuKarolina Vrandečić (predsjednik povjerenstva)
Nada Parađiković (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Zaštitu bilja
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Fitomedicina
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaBilinogojstvo; smjerovi: Biljna proizvodnja, Ishrana bilja i tloznanstvo, Oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo, Zaštita bilja
SmjerZaštita bilja
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka bilinogojstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-06-17
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In this thesis we investigated the effect of different temperatures (15, 22, 30°C) and three different pH values (5.5, 6.5 and 7.5) on the development of the fungus Botrytis cinerea. The fungus developed statistically significantly better at 15 and 22°C in relation to the growth of the fungus at 30° C. At 15 and 22°C seven days from inoculation the mycelium filled Petri dishes (regardless of the pH value of the substrate). After fourteen days from the inoculation at 30°C mycelium diameter was less than 2 cm regardless of the pH value of the substrate. The development of Botrytis cinerea at 30°C and at pH 6.5 was statistically significantly better in comparison to the growth of mycelium at pH 8.0. At 15 and 22°C fungi are equally well developed on the all treatments regardless of the acidity of the substrate.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)pH of the nutrition media temperature Botrytis cinerea
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenadiplomski rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:706922
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner