završni rad
STUDIJA IZVODLJIVOSTI ZA PROIZVODNJU KAMELINE (Camelina sativa (L.) Crantz) I RAZVIJANJE PROIZVODA NA BAZI KAMELINE

Đurđica Gašparović (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Agroekonomiku
Podaci o radu
NaslovSTUDIJA IZVODLJIVOSTI ZA PROIZVODNJU KAMELINE (Camelina sativa (L.) Crantz) I RAZVIJANJE PROIZVODA NA BAZI KAMELINE
AutorĐurđica Gašparović
Voditelj/MentorIvan Štefanić (mentor)
Sažetak rada
Završni rad pod naslovom „studija izvodljivosti za proizvodnju kameline (Camelina sativa (L.) Crantz) i razvijanje proizvoda na bazi kameline” prikazuje osnovne karakteristike navedene biljne vrste te neke od načina njezina iskorištavanja. Tako se uspoređuje scenarij primarne proizvodnje kameline sa proizvodnjom proizvoda visoke dodane vrijednosti, koja se pokazala višestruko isplativijom, a obuhvaća proizvodnju kamelininog ulja, pogače, sapuna i kreme na bazi kameline, te energetskih pločica. Uz to slijede popratne usluge prešanja i oglašavanja. U studiji je opisan tehnološki postupak svih navedenih proizvodnji, kao i organizacijski, marketing i financijski plan. Na kraju su dani pokazatelji uspješnosti proizvodnje. Zaključeno je da je poslovni plan obećavajući. Iako nailazi na zapreke u pogledu tehnološke izvodljivosti, njih se može prevladati. Vođenjem brige o marketingu i pravilnom tehnologijom proizvodnje svih proizvoda, osigurava se realizacija projekta predviđena financijskim planom.
Ključne riječistudija izvodljivosti kamelina Camelina sativa poslovni plan OPG dobit
Naslov na drugom jeziku (engleski)FEASIBILITY STUDY FOR CAMELINA PRODUCTION (Camelina sativa (L.) Crantz) AND DEVELOPMENT OF CAMELINA BASED PRODUCTS
Povjerenstvo za obranuLjubica Ranogajec (predsjednik povjerenstva)
Igor Kralik (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekonomiku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Ekonomika
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaAgroekonomika
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-07
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Baccalaureus work entitled "Feasibility study for Camelina production (Camelina sativa (L.) Crantz) and development of Camelina based products" shows the basic characteristics of that plant species and some of the ways of its exploitation. The scenario of primary production of Camelina is compared with production of high-added-value Camelina products, which proved to be more profitable in many ways, and includes the production of Camelina oil, Camelina press cake, Camelina based soap, cream and energy bars. Besides that, the business plan includes services of oil pressing and advertising. Feasibility study describes the technological process of production of all the above, as well as organizational, marketing and financial plan. At the end of feasibility study, the indicators of production are shown. In conclusion, the business plan is promising. Although encountering barriers to technological feasibility, they can be overcome. Taking care of the marketing and proper technology of production of all products, the realization of the project provided financial plan is ensured.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)feasibility study Camelina Camelina sativa business plan family business profit
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:167066
PohranioJosipa Vrbanić