završni rad
AFLATOKSINI KAO UZROĈNICI KVARENJA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA

Josipa Jantoš (2016)
Podaci o radu
NaslovAFLATOKSINI KAO UZROĈNICI KVARENJA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA
AutorJosipa Jantoš
Voditelj/MentorSuzana Kristek (mentor)
Sažetak rada
Aflatoksine sintetizira ograniĉeni broj sojeva plijesni iz rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Predstavljaju smjesu kemijski srodnih spojeva meĊu kojima su najvaţniji predstavnici aflatoksini B1, B2, G1, G2, M1 i M2. Oznake B i G obiljeţavaju boju kojom, pri odreĊenoj valnoj duljini UV- svjetla, aflatoksini fluoresciraju (eng. B-Blue, plavo; G-Green, zeleno), a M prema supstratu (eng. milk, mlijeko) iz kojeg su izolirani. Izvori aflatoksina u hrani: ţitarice, kruh, grah, soja, riţa, kava, kakao, kikiriki, kokosov orah, pistacije, orasi, mlijeko, jaja, meso, suhomesnati proizvodi, suho voće (smokve, groţĊice i dr.), masline, maslinovo ulje, mlijeko, crna i bijela vina, orasi i dr.
Ključne riječiaflatoksini Aspergillus sintetiziraju aflatoksini B1 B2 G1 G2 M1 i M2.
Naslov na drugom jeziku (engleski)AFLATOXINS AS A SPOILAGE OF AGRICULTURAL PRODUCTS
Povjerenstvo za obranuDrago Bešlo (predsjednik povjerenstva)
Sanda Rašić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Agroekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Agrokemija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerBilinogojstvo
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-13
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Aflatoxines synthesized limited number of mold from Aspergillus, Penicillium and Fusarium family. They represent compound of chemically related compounds, in which are the most important representatives aflatoxins B1, B2, G1, G2, M1 i M2.Sources of aflatoxins in food are wheat, bread, bean, coffe, rice, cocoa, peaunat, coconut, dried meat products, dried fruits (figs, raisins, etc. ), olives, olive oil, milk, red and white wines, etc.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)aflatoxins Aspergillus synthesized aflatoxins B1 B2 G1 G2 M1 and M2.
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:946545
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner