završni rad
NAVODNJAVANJE PAPRIKE U ZAŠTIĆENOM PROSTORU

Ana Latin (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Bilinogojstvo
Podaci o radu
NaslovNAVODNJAVANJE PAPRIKE U ZAŠTIĆENOM PROSTORU
AutorAna Latin
Voditelj/MentorMonika Marković (mentor)
Sažetak rada
Paprika je jedna od najvažnijih povrćarskih kultura uzgajana na otvorenome polju, ali u novije vrijeme sve više u zaštićenim prostorima. Jednako kao i svaka druga kultura uzgajana u staklenicima i plastenicima jedini izvor vode prima putem navodnjavanja nerijetko povezano s prihranom (fertirigacija). Najčešće je navodnjavana sustavom „kap po kap“ koji umanjuje mogućnost razvoja bolesti i što je od izrazite važnosti kod uzgoja u zaštićenom prostoru. Također omogućava maksimalno iskorištenje vode i hraniva jer su gubici minimalni, a obzirom da nema korova smanjeni su troškovi mehanizacije. Isto tako moguće je drenažnu vodu nakon pročišćavanja ponovno koristiti što smanjuje troškove proizvodnje i cijenu konačnog proizvoda. Osim spomenutog sustava paprika je u zaštićenom prostoru najčešće navodnjavana orošivačima i mikrorasprskivačima
Ključne riječipaprika agrotehničke mjere navodnjavanje
Naslov na drugom jeziku (engleski)IRRIGATION PEPPERS IN GREENHOUSES
Povjerenstvo za obranuJasna Šoštarić (predsjednik povjerenstva)
Tomislav Vinković (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Bilinogojstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Povrćarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerHortikultura
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-26
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Pepper plant is traditionally grown in open field yet the greenhouses production of pepper frequently increases. As well as other vegetables and flowers grown in plastic houses or greenhouses the main (and only) source of available water is provided from irrigation systems combined with fertilization (fertigation). Pepper is mostly irrigated with dripping system (drip irrigation). Main advantages of this system are lower cost of production, there are no weeds so that the mechanical cost are reduced, pepper plants are irrigated with less water. Furthermore, after the recycling of drainage water it could be retake in irrigation process. Beside the drip irrigation pepper plants could be irrigated with the use of microsprinklers and sprinklers
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)pepper agrotechnical measures irrigation
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:334436
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner