završni rad
PRIKAZ PROIZVODNIH ZNAČAJKI KRAVA JERSEY PASMINE NA FARMI „MALINOVAC“

Tomislav Novak (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Stočarstvo
Podaci o radu
NaslovPRIKAZ PROIZVODNIH ZNAČAJKI KRAVA JERSEY PASMINE NA FARMI „MALINOVAC“
AutorTomislav Novak
Voditelj/MentorTina Bobić (mentor)
Sažetak rada
Istraživanje je rađeno na farmi goveda „Malinovac“ izvan naselja Malinovac u općini Magadenovac. Za potrebe ovoga rada obuhvaćene su 22 krave Jersey pasmine od prve do treće laktacije. Nakon analize podataka utvrđena je prosječna dnevna proizvodnja za sve laktacije u iznosu od 16,9 kg. Utvrđena je prosječna količina mliječne masti od 4,9%, te proteina 4,1%. Prosječna vrijednost za ureu iznosila je 30,2 mg/100 ml. Pasmina Jersey iako manja konstitucijom i masom od ostalih pasmina mliječnih krava proizvodi gotovo podjednaku količinu mlijeka sa većom mliječnom masti. Pogodnija je za proizvodnju mliječnih proizvoda poput: sireva, vrhnja, jogurta i raznih sirnih namaza. Dokazana je superiornost krava Jersey pasmine po kvaliteti mlijeka i postotku mliječne masti. Zaključak istraživanja je da se i više nego isplati držati Jersey pasminu krava, jer je manji utrošak krmiva i vode u odnosu na ostale pasmine. Pri 10- 15% manjim obrokom od ostalih mliječnih krava njihovo mlijeko ima bolju kvalitetu
Ključne riječiJersey pasmina goveda farma muznih krava „Malinovac“ proizvodnja mlijeka kemijski sastav mlijeka
Naslov na drugom jeziku (engleski)OVERVIEW PRODUCTION FEATURES OF JERSEY BREED COWS ON THE FARM "MALINOVAC"
Povjerenstvo za obranuPero Mijić (predsjednik povjerenstva)
Vesna Gantner (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Stočarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Stočarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerZootehnika
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-16
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Research is taken on dairy farm "Malinovac" outside of place Malinovac in Magadenovac community. For the purposes of this research there were 22 Jersey breed cows included from the first till third lactation. After data analysis average daily production for all lactations is established in amount of 16.9 kg. Average amount of milk fat of 4.9 % and proteins of 4.1% has been determined. Average value of urea was 30.2 mg/100 ml. Jersey breed of cows although smaller in constitution and body weight than the other diary breeds, products almost equal amount of milk with higher percentage of milk fat. It is more suitable for production of milk products such as: cheese, cream, yoghurt and other cream cheese products. Superiority of Jersey breed cows has been proved in quality of milk and milk fat percentage. Conclusion of research is that Jersey breed cows are more than worth to have, because it costs less in food and water relating to other diary breeds. With 10-15 % smaller meal than the other diary breeds of cows their milk has better quality.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Jersey breed dairy farm Malinovac milk production chemical composition of milk
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:288594
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner