završni rad
MIKROPOPULACIJA PROBAVNOG SUSTAVA SVINJA I ULOGA PROBIOTIKA

Ana Drašner (2016)
Podaci o radu
NaslovMIKROPOPULACIJA PROBAVNOG SUSTAVA SVINJA I ULOGA PROBIOTIKA
AutorAna Drašner
Voditelj/MentorMislav Đidara (mentor)
Sažetak rada
Mikropopulacija u crijevima prasadi započinje razvoj neposredno nakon rođenja i formira se od različitih rodova Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija i virusa. Skupinu Gram pozitivnih bakterija većinom čine laktobacili, zatim bifidobakterije i streptokoki. Najučestalije Gram negativne bakterije u zdravoj mikroflori dolaze iz grupe bakteroida. Bolest, kao stanje patoloških promjena u organizmu, kod svinja najčešće dovodi do pojave dijareje praćene dehidracijom, gladovanjem i srčanom aritmijom dok neke bolesti prati i povraćanje. Bolesti koje najčešće pogađaju sisajuću prasad i prasad tijekom i nakon odbića su dijareja, kolibaciloza uzrokovana patogenom E. coli, enteritis uzrokovan Cl. perfringens, kokcidioza uzrokovana I. suis, prijenosni gastroenteritis uzrokovan koronavirusima i svinjski rotavirus uzrokovan rotavirusima. S ciljem zaštite zdravlja prasadi, znanost je razvila probiotike, žive mikrobne dodatke hrani koji korisno utječu na domaćina poboljšavanjem mikrobne ravnoteže tankog crijeva. Prednosti dodavanja probiotika u hranu su brojne i primjenjivi su za sve dobne skupine svinja.
Ključne riječimikropopulacija sisajuća prasad odbiće bolesti probiotici
Naslov na drugom jeziku (engleski)MICROPOPULATION IN PIG GUTS AND ROLE OF PROBIOTICS
Povjerenstvo za obranuMarcela Šperanda (predsjednik povjerenstva)
Matija Domaćinović (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Stočarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Stočarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Zootehnika
SmjerZootehnika
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-27
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Micropopulation in piglet guts begin development shortly after birth and it is formed of many Gram – positive and Gram – negative bacteria and viruses. A group of Gram – positive bacteria mainly consists lactobacilli, then bifidobacteria and streptococci. The most common Gram – negative bacteria in healthy microflora are coming from group of bacteroides. Disease, as a condition of pathological changes in pigs organism usually leads to diarrhea accompanied by dehydration, starvation and cardiac dysrhythmias while some diseases are followed by vomiting. Diseases that commonly affect suckling piglets and piglets during and after weaning are diarrhea, colibacillosis caused by pathogenic E. coli, enteritis caused by Cl.perfringens, coccidiosis caused by I. suis, transmissible gastroenteritis caused by coronavirus and porcine rotavirus caused by rotaviruses. In order to protect health of piglets, science has developed probiotics, live microbial food supplements that beneficially effect on the host by improving the microbial balance of the small intestine. The benefits of adding probiotics in food are numerous as well as possibility of application to all age groups of pigs.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)micropopulation suckling piglets weaning diseases probiotics
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:348379
PohranioJosipa Vrbanić