završni rad
ZNAČAJNE ZAČINSKE BILJNE VRSTE IZ PORODICE APIACEAE

Staka Perić (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Zavod za Zaštitu bilja
Podaci o radu
NaslovZNAČAJNE ZAČINSKE BILJNE VRSTE IZ PORODICE APIACEAE
AutorStaka Perić
Voditelj/MentorSanda Rašić (mentor)
Sažetak rada
U začinske biljne vrsta pripadaju biljke čiji se pojedini dijelovi (korijen, list, stabljika) upotrebljavaju u kulinarstvu radi postizanja arome i okusa jela. Postoji veliki broj vrsta začinskog bilja koji su pripadnici porodice Apiaceae. Sama proizvodnja začinskog bilja zahtjeva određene preduvjete kako bi se postigli što bolji rezultati. Svoju aromu i ukus mogu zahvaliti sadržaju raznih eterničnih ulja koji su u raznim varijantama sadržani u začinskom bilju.
Ključne riječizačinsko bilje porodica Apiaceae proizvodnja
Naslov na drugom jeziku (engleski)SIGNIFICANT SPICE PLANT SPECIES FROM APIACEAE FAMILY
Povjerenstvo za obranuSiniša Ozimec (predsjednik povjerenstva)
Monika Tkalec (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Zaštitu bilja
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Bilinogojstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerBilinogojstvo
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-27
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The spice plant species belong plants whose individual parts (roots, leaves, and stems) used in cooking to achieve the aroma and flavour of dishes. There are many types of herbs that are members of the family Apiaceae. The production of herbs requires certain conditions in order to achieve the best results. Its aroma and flavour is thanks to the content of various essential oils that are in various variants contained in herbs
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)spice plant Apiaceae family production
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:973680
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner