završni rad
PERSPEKTIVE I MOGUĆNOSTI U SELEKCIJI KOZA NA PROIZVODNJU MESA

Josip Ileš (2016)
Podaci o radu
NaslovPERSPEKTIVE I MOGUĆNOSTI U SELEKCIJI KOZA NA PROIZVODNJU MESA
AutorJosip Ileš
Voditelj/MentorNikola Raguž (mentor)
Sažetak rada
Kozarstvo je grana stočarstva koja se bavi uzgojem koza i njihovim iskorištavanjem radi dobivanja kozjih proizvoda, ponajprije mesa i mlijeka te krzna, kože, dlake i rogova. Kozje je meso kao namirnica životinjskog podrijetla bogata bjelančevinama, vitaminima i mineralima dok je količina masnoće, a posebice kolesterola niska. Proizvodnja se kozjeg mesa u Republici Hrvatskoj temelji na dvjema autohtonim pasminama ( hrvatska bijela i hrvatska šarena koza ) te na burskoj pasmini koza. U Republici se Hrvatskoj uzgaja oko 65 000 rasplodnih koza, a uzgojno se selekcijski rad provodi na 6277 grla. Nadzor nad uzgojno selekcijskim radom nad kozama provodi Hrvatska poljoprivredna agencija. Nadziranje se odvija u okviru sljedećih aktivnosti : kontrola reprodukcijskih osobina, kontrola mliječnosti u stadima mliječnih pasmina te provedba biološkog, performance i progenog testa.
Ključne riječikozje meso uzgojno selekcijski rad HPA
Naslov na drugom jeziku (engleski)PERSPECTIVES AND POSSIBILITIES IN SELECTION OF GOATS FOR MEAT PRODUCTION
Povjerenstvo za obranuGoran Kušec (predsjednik povjerenstva)
Boris Lukić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Poljoprivredni fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za Specijalnu zootehniku
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Genetika i oplemenjivanje bilja, životinja i mikroorganizama
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPoljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura
SmjerZootehnika
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka agronomije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-26
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Goat breeding is a field in animal husbandry which point of interest is goat farming and using them for meat, milk, hide, skin and horns. As a foodstuff of animal origin it is rich woth proteins, vitamins and minerals and poor with cholesterol. Production of goat meat in Croatia is based on two indigenous breeds ( croatian white and croatian colorful goat ) and boer goat. . In Croatia there are 65 000 reproductive goats an on 6277 is conducted cultivation and selection. Supervising of cultivating and selection is administered by Hrvatska poljoprivredna agencija. Administering consist of : control of reproduction abilities in herds valuable for breeding, control of milk production in herds of milk goat, implementation of biological,performance and progeny tests and measuring quality of fiber and skin.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)goat meat cultivation and selection
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Napomenazavršni rad
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:519907
PohranioLjiljana Vučković Vizentaner